Seminar despre hărţuirea sexuală, organizat la Biblioteca Judeţeană

de Stiri Buzau Media

Centrul FILIA organizează, în orașul Focșani, o întâlnire dedicată femeilor, despre prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale, cu focus pe hărțuirea sexuală care are loc în spațiul academic și școlar. Discuția va fi susținută de Andreea Rusu, membră fondatoare a singurei inițiative privind prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în universități – Inițiativa Acționăm pentru Siguranță în Universități.

Participantele vor afla informații utile despre hărțuirea sexuală, pornind de la a recunoaște formele în care se manifestă fenomenul în public, la locul de muncă, în universități sau licee, până la a ști ce măsuri pot lua și cui se pot adresa dacă au fost victime sau martore ale hărțuirii. Totodată, ne propunem să deconstruim prejudecățile despre victime și blamarea acestora, întrucât hărțuirea sexuală este o formă de discriminare și violență interzisă de lege, un comportament de care este responsabilă și vinovată doar persoana care hărțuiește.

Fenomenul hărțuirii sexuale a fost în ultimul an mai prezent ca niciodată pe agenda publică datorită campaniei #metoo. În acest context, printre sutele de mărturii ale victimelor hărțuirii sexuale, au fost făcute publice și relatări ale agresiunilor sexuale din mediul universitar din România. Cu toate acestea, problematica hărțuirii sexuale în spațiul universitar rămâne un subiect insuficient explorat atât în mass-media, cât și în mediul academic. Conform Codurilor de etică ale celor 55 de universități de stat din România, numai 4,5% au proceduri specifice pentru hărțuire sexuală.

Întâlnirea va avea loc în data de 26 noiembrie, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații pot fi solicitate la numerele de telefon 0213138024 / 0720542314 sau la adresa de email office@centrulfilia.ro. Despre organizatori: Centrul FILIA este o organizație feministă, activă de 18 ani care, prin activități de cercetare, advocacy și activism, sprijină respectarea drepturilor femeilor, reprezentarea intereselor diverse ale femeilor și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor (www.centrulfilia.ro).

Evenimentul are loc cu sprijinul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea și a Instituției Prefectului județului Vrancea. Evenimentul are loc în cadrul proiectului “Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!”, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).