Sindicaliştii din sănătate intră astăzi, în grevă de avertisment

de Stiri Buzau Media

  Federaţia Sanitas anunţă că a strâns peste 50.000 de semnături, îndeplinind condiţiile pentru declanşarea grevei generale.Prin urmare, programul de greve continuă în termenii stabiliți inițial:  7 mai – grevă de avertisment, în intervalul orar 9.00 – 11.00 și 11 mai – grevă generală în sistemul de sănătate și asistență socială. Solicitările sindicaliștilor din sănătate vizează:

  1. Eliminarea plăților suplimentare pentru sâmbete, duminici și sărbători legale și pentru gărzile medicilor din plafonul de 30% pentru sporuri.
  2. Păstrarea dreptului câștigat de sistemul sanitar, de a fi exceptat de la plafonul de 30% pentru sporuri, în situații speciale, prin Hotărâre de Guvern.
  3. Posibilitatea cumularii sporurilor prevăzute în anexele 6 și 7 ale Regulamenrului de sporuri, cu cele de condiții de muncă, situație care ar permite echilibrarea veniturilor pentru personalul încadrat în spitalele de importanță națională și Institutele Naționale.
  4. Asigurarea creșterii salariilor de încadrare la nivelul anului 2022 pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, inclusiv personalul TESA.
  5. Asigurarea salariilor de bază corect pentru biologi, chimiști, biochimiști, psihologi, fizioterapeuți, farmaciști și asistenți sociali (la nivel de pregătire similar – salarizare similară).
  6. Păstrarea limitelor prevăzute în actualul Regulament de sporuri cu garantarea unui spor minim care să previna reducerea veniturilor salariale.

Tot astăzi, Federația „Solidaritatea Sanitară” va organiza, timp de două ore, o „grevă românească” de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasă, echipați în ținutele de protest, și greva japoneză din partea salariaților aflați la serviciu) ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor organizației așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțată de Federația Sanitas.

Greva românească este o formă originală de protest, practicată în mod consecvent în deceniile anterioare în sectorul sanitar din România, cunoscută ca fiind „greva cu oameni de acasă”. Esența acestei forme de protest o constituie pichetarea unităților sanitare prin prezența la proteste a salariaților aflați în timpul liber, pentru a proteja interesele pacienților.

Pentru a putea fi declarată cu adevărat o grevă generală în sectorul sanitar Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă strângerea semnăturilor pentru grevă, până în acest moment exprimându-și acordul pentru declanșarea ei 23,2% din membrii de sindicat ai federației.