Șofer în 2018: Permisul auto poate fi cerut direct online

de Stiri Buzau Media

Pentru a solicita un duplicat al permisului de conducere auto, șoferii din România au la dispoziție mai multe metode, inclusiv posibilitatea de a transmite online cererea, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la serviciul public comunitar. Acest mod de transmitere a cererii de eliberare poate fi folosită de către șoferii care au obținut permisul auto după 2009 și doar dacă aceștia și-au pierdut documentele sau acestea au fost deteriorate și atunci când numele titularului nu mai corespunde cu cel din document.

Se schimbă condițiile de obținere a permisului autoPosibilitatea șoferilor de a solicita prin e-mail eliberarea duplicatului permisului auto pierdut, furat, deteriorat sau care nu reflectă schimbările privind numele posesorului a fost introdusă de Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 123/2013. Actul normativ stabilește condițiile în care se poate elibera un permis auto cu o nouă valabilitate, indiferent dacă permisul este în termen sau a expirat, și condițiile în care se poate elibera un permis de conducere pierdut, furat sau deteriorat și în cazul schimbării numelui posesorului, dar numai înainte de expirarea valabilității documentului.

Potrivit documentului, șoferii care au obținut permisul auto după data de 1 ianuarie 2009 au posibilitatea de a trimite cererea de eliberare a unui duplicat al documentului prin corespondența clasică sau prin e-mail. Pentru a solicita un duplicat al permisului auto prin e-mail, deținătorul acestuia trebuie să atașeze, pe lângă cererea de eliberare a noului document, și o serie de documente scanate. Mai exact, documentele ce trebuie scanate și trimise odată cu cererea sunt actul de identitate al titularului, document din care trebuie să rezulte că acesta are domiciliul sau reședința în România, dovada plății contravalorii permisului de conducere, permisul de conducere, atunci când acesta se mai află în posesia deținătorului și două fotografii recente ale titularului permisului.

Fotografiile trebuie să fie color, să aibă formatul 35 x 38,5 mm, să reprezinte fizionomia actuală a titularului, să fie realizate din față și pe un fond de culoare albă și clar. Persoana care apare în fotografie trebuie să nu aibă capul acoperit, ochii închiși, iar expresia feței trebuie să reprezinte o stare comună. Totuși, dacă, din motive religioase, titularul are capul acoperit, fața acestuia trebuie să fie vizibilă în mod clar. Totodată, solicitantul poate purta ochelari în fotografie, dar doar dacă lentilele acestora nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre și nu au porțiuni care să ascundă ochii.

Chiar dacă solicitarea eliberării unui nou permis de conducere se poate face prin poșta electronică, conducătorii auto sunt nevoiți totuși să facă un drum până la serviciul public comunitar, pentru a depune, în original, documentele scanate și transmise prin intermediul e-mail-ului.

Știri despre: , , ,