Statul încurajează producerea de energie electrică din surse regenerabile

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:lentepubblica.it

Statul vine în ajutorul celor care doresc instalarea de sisteme fotovoltaice, potrivit ştirilor juridice. În Monitorul Oficial al României nr. 17/2019, a fost publicat Ordinul nr. 1305/2018  pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Ghidul de finanțare, constituie un suport informativ, având rolul de a furniza informații referitoare la derularea Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, denumit în continuare program.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin de 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali. Programul se derulează multianual, iar finanțarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în limita sumelor prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Finanțarea nerambursabilă, acordată de Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie. Finanțarea se acordă eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanțare și pe măsura implementării proiectului. Sunt considerate cheltuieli eligibile:

  • a) achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp, având ca principale părţi componente: panou fotovoltaic; încărcător; baterii (acumulatori); invertor; materiale conexiuni şi siguranţe; modul înregistrare – stocare date şi comunicaţie a acestora; structura de montaj a sistemului și tablou electric de curent continuu – alternativ;
  • b) achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil;
  • c) montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice;
  • d) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Potrivit actului normativ este eligibil proiectul care are drept scop producerea energiei electrice folosind sisteme fotovoltaice în conformitate cu prevederile prezentului ghid. Prin program se finanțează proiecte privind instalarea de sisteme fotovoltaice care dezvoltă o putere de minimum 1 kwp.