Statul va demara o a treia ediție a programului Start-Up Nation

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:Extended
Sursa foto:Extended

În curând va demara o nouă ediție a programului Start-Up Nation, prin care firmele noi pot obține fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, noua sesiune de înscriere urmînd să demareze până la finalul anului 2019. Verificarea, contractarea și implementarea lor va începe în 2020. Totodată, statul intenționează să elimine restricțiile din ediția 2018-2019 care au exclus practic de la finanțare antreprenorii din București și județele Ilfov și Cluj. O altă modificare avută în vedere este scăderea ca importanță la punctaj a numărului mare de locuri de muncă nou-create.

Pe de altă parte, directorul Direcției pentru IMM din minister, Adrian Panait    a spus, potrivit startupcafe.ro, că va trebui să scadă importanța creării unui număr mare de locuri de muncă. „Dorința conducerii este de a mai lansa o sesiune în decembrie. De asta ne pregătim acum, mai facem un consiliu consultativ unde o să discutăm. Invit pe toată lumea să-mi trimită idei de modificare a punctajului. Acum, în 2019, suntem într-o situație în care nu e atât de ușor să găsești angajați, iar rata șomajului este foarte bună. Deci împreună va trebui să gândim modificările pentru sesiunile viitoare. Propunerile deja adunate de noi sunt de a duce acest criteriu de locuri de muncă din primul loc”, a spus Panait.

În schimb, pentru firmele selectate la finanțare în ediția 2018-2019, se va merge în continuare cu condițiile de angajare de personal prevăzute de antreprenori în planurile de afaceri cu care au concurat la program. Deciziile de modificare a programului Start-Up Nation urmează să fie luate, la nivel tehnic, în Consiliul consultativ pentru IMM-uri, care va alea loc la jumătatea lunii septembrie.

În cadrul programului Start-Up Nation 2018-2019 s-au trimis 10.000 de scrisori și s-au semnat 9.000 de contracte. Până acum, guvernul a lansat două ediții Start-Up Nation, 2017 și 2018-2019. În ediția 2017, au fost alocați 1,7 miliarde de lei pentru program, iar la final au ajuns 7.176  de firme să-și depună decontrile pentru fondurile nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Prima ediție a fost finanțatp dual – de la bugetul de stat și din fonduri europene. Cea de-a doua ediție a programului are un buget alocat de 2 miliarde de lei, din care numai 383.597.000 de lei sunt credite bugetare, adică bani puși în buget pentru plată.