Strada Soroca din Buzău și Aleea Buzăului din Soroca, simbol al înfrățirii celor două orașe

de Stiri Buzau Media

Legăturile strânse dintre orașele Buzău și Soroca se vor resfrânge acum și în denumirea unor străzi din cele două municipii. Mai exact, o stradă din orașul nostru se va numi Soroca, iar aleea din preajma Cetăţii Soroca va fi denumită Aleea Buzăului. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Buzău, Constantin Toma în prezența directorului Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, Petru Hadârcă, în cadruș conferinței de deschidere a Festivalului Teatrului Românesc ” Chişinău pentru Buzău”.

,,În penultima ședință de Consiliu Local, cu acest prilej, am inaugurat și această parcare din față și am creat și aici un mic parc-parcare, dacă vreți, și bineînțeles am mai asfaltat o stradă în spate – viitoarea stradă I.C.Brătianu. Această stradă Colonel Buzoianu se împărțise în trei. Două nu mai aveau legătură cu strada inițială, care s-a numit Nicu Constantinescu. (…) Și atunci am numit această străduță de Colonel Buzoianu, I.C.Brătianu, bucata a doua se va numi Soroca, ce va da în Bulevardul Unirii. Sper la rândul lor, cei din Soroca să dea, pentru că am finanțat refacerea falezei din fața cetății lui Ștefan cel Mare și domnul primar Victor Său a spus că va pune în Consiliul Local Municipal, propunerea ca acea alee să se numească Aleea Buzăului. Cu siguranță că noi vom da numele de Soroca , înainte să dea ei denumirea de Aleea Buzăului, dar noi ne facem datoria acolo, pentru că o asemenea cetate cu o asemenea semnificație trebuia să aibă și o alee, o faleză deosebită în fața ei, pentru că efectiv nu se mai putea circula pe acolo”, a declarat primarul Constantin Toma.

Schimbarea denumirilor celor două străzi, atât din Buzău, cât și din Soroca se va face în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Municial organizate de administrațiile locale din municipiile amintite anterior. Reamintim, la finele lunii august aleșii locali au adoptat proiectul de hotărâre privind cofinanțarea, cu suma de 100.000 de euro, de către Primăria Buzău, a unui proiect de investiții derulat de Consiliul Municipal Soroca, proiect care vizează reconstrucția falezei râului Nistru, din preajma Cetății Soroca.

Pe 18 decembrie 1918 a fost semnat Acordul de Înfrățire şi Cooperare între municipiul Buzău, din România şi municipiul Soroca, din Republica Moldova. În baza acestuia, părțile vor dezvolta relații de cooperare, potrivit competențelor specifice conform legislațiilor în vigoare din România și Republica Moldova şi vor sprijini desfăşurarea activităților de cooperere şi de promovare a unor proiecte în următoarele domenii: APL, educație, cultură, sport, sănătate, turism, asistență socială precum şi alte domenii de interes comun identificate de părți.