TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL – TRADIȚII ȘI OBICEIURI

de Stiri Buzau Media

    În ziua de 29 august, atunci când se face prăznuirea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul, în popor, există credința că nu trebuie să se folosească în niciun fel cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Se mai vorbea și de începerea unui post, numit ,,de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin.

Acest post, conform creștinortodox.ro ,,avea rolul de a-i curăți pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave”. În unele zone din Muntenia, Sf. Ioan se serbează de către femei. După ce se înserează, se adună mai multe la un loc, unde fac chefuri şi jocuri, însă fără bărbaţi, zicându-se că aceasta e ziua când femeia este tot aşa de mare ca şi bărbatul.

În popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu forma rotundă. De exemplu, pepenele nu era consumat în această zi. Oamenii împart mere, pere, castraveţi. Nu se mănâncă din blid sau tipsie. Nu se bea vin roşu, nu se mănâncă fructe sau legume roşii, care amintesc de sângele care a curs din capul Sf. Ioan.

Știri despre: