Toate categoriile de beneficiari de pensii speciale vor fi vizate de sancțiunea pierderii dreptului la aceste pensii, în urma unor condamnări pentru fapte de corupție

de Stiri Buzau Media

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative cu privire la instituirea interdicției beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupție a fost înregistrată de curând la Parlament și trebuie să fie discutată și supusă votului în ambele Camere pentru a avea șanse să intre în vigoare. Dreptul la pensia specială se va pierde ca urmare a unei condamnări definitive pentru o faptă de corupție, indiferent câți ani ar fi trecut de la momentul când s-a ispășit pedeapsa. Concret, e vorba de infracțiunile de luare/dare de mită și trafic de influență.

Documentul își propune să facă o regulă aplicabilă acum doar parlamentarilor, magistraților, primarilor și aleșilor locali să se aplice și celorlalți beneficiari de pensii în baza unor legi speciale, precizează avocatnet. Concret, vor pierde beneficiul pensiei speciale, potrivit acestui proiect, și membrii personalului auxiliar al instanțelor/parchetelor, militarii, funcționarii publici parlamentari, personalul diplomatic și consular, cei la Curtea Constituțională, personalul profesionist din aviația civilă și cei de la Curtea de Conturi. ,,Prin adoptarea acestei inițiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau așa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; condițiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie să fie la fel”, scrie în nota care însoțește propunerea.