Tradiții și superstiții de 30 noiembrie – Sfântul Andrei

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: AMPress.ro

Ziua de 30 noiembrie 2021, când are loc sărbătoarea Sfântul Andrei, este una plină de tradiții și superstiții. Din bătrâni se spune că în această zi, lupii au voce umană, fetele își visează ursitul și spiritele rele bântuie printre cei vii.

Tradiții și obiceiuri pe 30 noiembrie 2021 de Sfântul Andrei

Noaptea de 29-30 noiembrie 2021 este una magică și e nevoie de câteva ”arme” pentru a ne proteja de influența spiritelor. Trebuie uns cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate celelalte locuri prin care acestea ar putea pătrunde în locuințe. În zonele rurale se obișnuiește să se pună usturoi inclusiv la grajduri ca răul să nu intre în animale. De asemenea, copiii poartă cruciulițe cu usturoi la încheietura mâinii și gospodinele obișnuiesc să gătească mâncare cu usturoi.

Se mai spune că în ajunul Sfântului Andrei strigoii își fac apariția. Aceștia sunt suflete pedepsite deoarece au dus o existență nepotrivită sau a căror viață a luat final brusc, de regulă prin violență.

Superstiții pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei 2021

De Sfântul Andrei 2021 există și o serie de superstiții, dincolo de cele legate de strigoi și spiritele care umblă pe străzi. Se spune, de asemenea, că spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă toate cănile sau vasele sunt întoarse cu gura în jos.

În plus, usturoiul mai poate fi pus în mâncarea animalelor, dar și agheasmă în apa lor. Pentru noroc se pune grâu la încolțit și vremea va spune cum va fi iarna care urmează. Bătrânii spun că iarna va fi blândă dacă cerul va fi senin.

Tot în această noapte, fetele care vor să știe dacă se vor căsători trebuie să pună sub pernă un fir de busuioc. Se spune că își vor visa ursitul și dacă stau goale între două oglinzi la miezul nopții, cu două lumânări aprinse în mâini. Se crede că în cea din spate se văd scenele din viitorul acestora, dar și chipul bărbatului care le e predestinat.

În unele zone ale României, cele dornice să se cunune repede pun un ulcior de lut cu gura în jos și pe fundul lui adaugă 3 cărbuni încinși, după care spun o incantație menită să cucerească bărbatul cu care urmează să-și petreacă viața.

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este ca tinerele să țină în mână două lumânări aprine și să privească într-un pahar cu apa în care este pusă o verighetă sfințită.

Sursa: a1.ro