Transportatorii de persoane din județ, trași pe dreapta de polițiști

de Stiri Buzau Media

Transportatorii privați de persoane de pe rutele județene sunt din nou în vizorul autorităților buzoiene. În această după-amiază, la Spătaru, a avut loc un control inopinat, vizați fiind transportatorii de persoane care au trasee pe Drumul European 85, spre localitățile rurale din județul nostru. Astfel, echipe mixte formate din polițiști și din reprezentanți ai Consiliului Județean Buzău și ai Inspectoratuluiu de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au verificat modul în care erau transportați călătorii, starea estetică a mașinii, dar și dacă șoferii respectau normele de circulație. Neregulile au început să apară la scurt timp de la demararea controlului. ,,Până în momentul de față avem constatate abateri privind transportul mai multor călători decât se prevede certificatul de înmatriculare, nepurtarea centurii de siguranță la conducătorii auto, iar ca stare tehnică avem o singură abatere, urme ușoare de rugină pe caroseria exterioară a autovehiculului de transport”, a declarat comisar șef Silviu Dinu, Serviciul Rutier IPJ Buzău.

 Autoritățile buzoiene nu au ales întâmplător această zi pentru a efectua controlul inopinat. Mai exact, ne aflăm într-o perioadă de căldură extremă, iar condițiile de transport pentru călători trebuie să fie dintre cele mai bune. Prin urmare, s-a verificat dacă transportatorii dispun de aparatura necesară pentru a le oferi călătorilor condiții optime, dar și dacă aceștia sunt duși în siguranță spre destinația dorită. ,,Vrem să știm exact cum sunt transportați călătorii, mai ales că suntem în perioada de vară, când temperaturile sunt ridicate. Ne mai interesează și starea tehnică a autovehiculelor. Ați văzut că în ultimele săptămâni au fost ceva probleme cu niște autovehicule de transport persoane. Am verificat starea tehnică a acestora, dacă au ITP-ul. Am constatat că acesta era făcut, însă nu mi se pare normal ca unui autovehicul plin de rugină să obțină ITP-ul acum 3 luni de zile. (…) În urma acestor verificări de astăzi și de săptămâna viitoare vom face o solicitare la Registrul Auto Român filiala București, unde solicităm ca perioada de monitorizare a RAR-ului către stațiile de ITP să fie monitorizate luni – vineri, nepermițând ca inspecția tehnică să se facă sâmbăta când RAR-ul nu verifică, pentru că acel autobuz care era pln de rugină a făcut ITP-ul într-o zi de sâmbătă când logic, nu era monitorizat”, a menționat Adrian Petre, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău.

O concluzie clară ce se poate trage din aceste controale desfășurate de-a lungul timpului este aceea că autobuzele sau microbuzele de transport persoane nu prezintă siguranță 100 % pentru călători. În cadrul controlului, polițiștii au identificat un microbuz vechi de peste 22 de ani care prezenta urme de rugină. ,,Acest autobuz are o vechime de peste 22 de ani. În noul program de transport acest autobuz va dispărea, deci nu va mai fi pentru că actualul program permite asemenea lucruri, dar viitorul program de transport care va intra în vigoare la 1 iunie 2019 va permite vechimea autobuzului la licitație. Asta înseamnă că operatorii de transport care vin la licitație cu autobuzul mai nou, acela va putea  câștiga licitașia pe grupa de traseu care va fi efectuată. (…) În noul program, Consiliul Județean va face un preț estimativ al biletului de transport între minim și maxim, iar operatorii de transport vor veni la licitație pe prețul cel mai mic. Putem vorbi în viitorul program ca acești călători din mediul rural să circule mai ieftin și mai bine.(…) Noi știm că acești operatori nu mai investesc deloc în actualele autobuze. Vrem să verificăm starea autovehiculelor pentru că se pregătesc de viitorul program de transport și cu siguranță își vor face licitații și vor achiziționa autobuze”, a mai spus Adrian Petre.