Sâmbătă, 21octombrie, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău au fost semnalate prin SNUAU 112 două ratăciri de turisti în zona Aluniș-Colți. Imediat după primirea primului apel, în jurul orei 13: 55, a fost trimisă în zona bisericii din piatră Aluniș o patrulă de jandarmi din cadrul Postului Montan Nehoiu, concomitent cu stabilirea legăturilor cu voluntari din cadrul SVSU local, echipele stabilindu- și zone de căutare. După aproximativ o oră, bărbatul a fost găsit de o echipă de voluntari și a fost condus către grupul din care făcea parte.
În jurul orei 18: 45 a fost primit un al doilea apel la 112 prin care se semnala faptul că o persoană cazată la o pensiune din localitatea colți s-a rătăcit de grup în zona Vf Turtudui din localitate. Începând cu orele 19.05, s- au organizat echipe de căutare formate din jandarmi, polițiști, voluntari din cadrul SVSU din loc. Colti și ghidul care însoțea grupul de turiști, pornind în căutarea turistei rătăcite. În jurul orei 20.15, persoana a fost găsită și coborâtă în siguranță la pensiune. Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău reamintește turiștilor recomandările generale referitoare la deplasările în zona montană:
- Înainte de a pleca în excursie, să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale;
- Să plece pe munte doar cu echipament adecvat,lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
- Să nu riște să plece singuri la drum. Iar în situația în care fac parte dintr-un grup, să nu se îndepărteze de acesta, fiind recomandată în astfel de situații apelarea la un ghid local sau stabilirea unui lider de grup care să verifice permanent prezența tuturor membrilor.
- Să informeze cabanierul asupra traseului ales şi să se înscrie în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele de contact în acesta;
- Să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
- Să folosească numai traseele marcate. Să urmărească marcajele de pe traseu;
- În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană;
- Să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montane și să respecte indicaţiile acestora;
- Să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
- Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
În caz de accident, să anunțe Jandarmeria Montană 112, specificând următoarele:
- datele de identificare ale persoanei care anunţă;
- ce s-a întâmplat;
- câte persoane au nevoie de ajutor;
- unde sunt persoanele aflate în dificultate;
- când s-a produs accidentul.