Legea privind asigurările de răspundere auto civilă (RCA) include referiri și la comercializarea falsurilor ca polițe de asigurare originale, vinovații riscând să facă până la trei ani de închisoare pentru asta. Mai departe, aceeași lege face trimitere și la comerțul înșelător cu privire la piesele auto, pentru care mecanicii auto și cei care conduc service-uri unde se practică astfel de înșelătorii riscă, de asemenea, să aibă dosare penale. Vorbim, mai exact, de vânzarea unor piese contrafăcute sau a celor second-hand drept piese noi.
În Legea nr. 132/2017, cadru legal al asigurărilor RCA, se prevede expres că cei care vând polițe de asigurare false sunt pedepsiți conform Codului penal. Și cei care se folosesc de piesele contrafăcute atunci repară mașinile în service sau care vând componente second-hand ca noi riscă, de asemenea, să fie sancționați penal. „Emiterea și comercializarea polițelor de asigurare RCA false sau falsificate constituie infracțiune, care se pedepsește conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal”, scrie în Legea nr. 132/2017 la capitolul „Infracțiuni”.Emiterea și vânzarea de falsuri sunt pedepsite deja în Codul penal, chiar dacă nu se face referire expresă la aceste fapte. Prevederea pe care am citat-o mai sus trimite la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit Codului penal, „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.
Polița RCA este considerată un înscris oficial, în termenii Codului penal, pentru că e dată de o entitate (asigurătorul) care oferă un serviciu public (asigurarea obligatorie pentru RCA) și care se află sub supravegherea unei autorități publice (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Așadar, cei care produc și vând polițe false pot fi sancționați cu închisoarea de la șase luni la trei ani. Ca să nu mai spunem că la pachet cu această sancțiune poate veni și cea pentru infracțiunea de înșelăciune. Dar nici cei care le cumpără, știind că sunt false, nu scapă de pedeapsă. Codul penal prevede o sancțiune chiar și pentru cei care se folosesc de polițele RCA false, respectiv închisoarea de la trei luni la trei ani sau amenda penală (e vorba de infracțiunea de uz de fals).
Mai departe, Legea RCA prevede ca infracțiune și „utilizarea în reparația vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafăcute și/sau falsificate de către unitățile reparatoare auto”. Așadar, cei care folosesc în service-urile auto piese contrafăcute riscă să fie sancționați penal, mai exact, cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu o amendă. Reglementarea acestei infracțiuni o găsim în OG nr. 80/2000, unde scrie că vânzarea de piese contrafăcute reprezintă infracțiune și se pedepsește conform Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.
De asemenea, vânzarea de piese la mâna a doua ca piese noi este și ea sancționată penal. Practica judiciară chiar ne oferă un caz recent de condamnare la închisoare a mecanicilor și coordonatorului unui service pentru înșelăciune privind calitatea mărfurilor (citiți mai multe despre acest caz la adevarul.ro). Concret, instanța i-a condamnat la câte un an de închisoare cu suspendare și la plata unor uriașe despăgubiri pentru daunele provocate în urma faptelor de înșelăciune.