Verde intermitent la semafor: Au șoferii care ajung la un astfel de semafor obligația de a trece?

de Stiri Buzau Media

În mai toate intersecțiile în care sunt montate semafoare cu semnal luminos intermitent de culoare verde apar situații în care un șofer dorește să vireze la dreapta, dar este blocat în spatele unuia care refuză să facă această manevră.

De mai multă vreme, odată cu montarea în multe intersecții din orașele țării a semafoarelor suplimentare cu lumină verde intermitentă, sunt întâlnite tot mai multe cazuri în care anumiți șoferi se opresc la semafor, chiar dacă semaforul verde intermitent le permite să facă dreapta. De multe ori, această oprire este “taxată” de către șoferii aflați în spatele celui care refuză să facă dreapta, prin claxoane insistente. Încercăm astăzi să lămurim dacă este un șofer este obligat să facă dreapta, odată ajuns în dreptul unui semafor ce indică verde intermitent pentru acea direcție.

Potrivit Codului rutier, atunci când un semafor “cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Așadar, atunci când semaforul e dotat cu un semnal verde intermitent funcțional, șoferii au voie să facă virajul la dreapta, dar nu putem vorbi de o obligație. De cele mai multe ori, când se întâmplă ca un șofer să nu treacă la semnalul verde intermitent al semaforului sau nu trece suficient de rapid de acesta, o parte dintre șoferii aflați în spatele acestuia claxonează în mod insistent, în încercarea de a-l convinge pe acesta să facă dreapta mai repede.

Șoferii care claxonează pentru a-l determina pe cel din față să treacă de semaforul cu semnal verde intermitent pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte-amendă, adică pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. După cum se precizează în Regulamentul de aplicare a Codului rutier, șoferilor le este interzis “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

Mai mult, conform aceluiași act normativ, claxonul nu trebuie folosit la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, iar avertizarea sonoră trebuie să aibă o durată care să permită să fie percepută, dar să nu îi forțeze pe cei din urmă să facă manevre ce îi pot pune în pericol sau care pot afecta siguranța circulației.

De asemenea, în mod evident, folosirea claxonului nu este permisă în zonele unde sunt amplasate indicatoare care interzic claxonarea. Totuși, există și excepții de la această regulă. Mai exact, claxonarea este permisă șoferilor care o folosesc pentru a evita un pericol imediat. Pe lângă prevederile Codului rutier, posibilitatea de a face dreapta atunci când există un semafor cu lumină verde intermitentă ce permite acest lucru este tratată și de regulamentul de aplicare a acestuia.

Concret, acesta stabilește că atunci când „semaforul este însoţit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitentă de culoare verde sub forma uneia sau unor săgeți pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicată, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului”.

Știri despre: , ,