VEȚI LUA AMENDĂ PENTRU FOLOSIREA ÎN MOD ABUZIV A CLAXONULUI ÎN TRAFIC

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: 4tuning.ro

 

Sursa foto: 4tuning

Ambuteiajele în trafic sunt în ultima perioadă, la ordinea zilei. La fel de dese sunt și cazurile în care unii dintre șoferi folosesc în exces claxonul, ca o modalitate de a pedepsi ceilalți participanți la trafic, atunci când există inconveniente de orice fel. Puțini știu însă că utilizarea abuzivă a claxonului poate fi sancționată de către polițiști. După cum menționează avocatnet.ro, regulamentul Codului rutier ,,impune două reguli importante pentru șoferi, atunci când este vorba despre folosirea claxonului în trafic. Astfel, claxonul trebuie folosit de la o distanță minimă de 25 de metri.

„Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament. Apoi, șoferilor le este interzis în mod expres „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”. Ce folosire ar putea fi calificată drept abuzivă? Păi, de exemplu, putem presupune că claxonarea prelungită mai mult decât este nevoie (patru-șase secunde consecutive), imediat în spatele unei alte mașini, poate fi considerată abuzivă.

Claxonul este un mijloc de avertizare, nu unul de pedepsire, pe care șoferii să-l folosească pentru a-și vărsa nervii imediat după evitarea unui pericol în trafic. În orice caz, conform Codului rutier, nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către șoferi se poate sancționa cu patru sau cinci puncte-amendă. Adică, în momentul de față, 580 sau 725 de lei amendă”.

Știri despre: