VICTIMELE ACCIDENTELOR RUTIERE AR PUTEA FI DESPĂGUBITE ŞI PENTRU TRAUMELE PSIHICE SUFERITE

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: protect-just.ro

 

Sursa foto: protect-just.ro

La inițiativa Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, din acest an, odată cu noua lege RCA, victimele accidentelor rutiere vor putea primi despăgubiri și în funcție de evaluarea psihologică a traumelor psihice suferite. După cum menționează ziarulunirea.ro „stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic.  (…)  Introducerea evaluării psihologice ca element probator esențial și distinct de evaluarea medico-legală, în conturarea gravitații traumelor, constituie un important pas înainte și totodată o reală garanție în respectarea dreptului fundamental la integritate psihică”.

Consiliul Superior al Magistraturii, a arătat printr-o decizie luată în unanimitate că susține accesul liber la justiție al persoanelor vătămate în accidente. CSM mai punctează și un alt aspect: ,,prin formula „integritate fizică și/sau psihică” se recunoaște dreptul victimei de a beneficia de compensații materiale chiar și atunci când daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodată și introducerea evaluării psihologice în stabilirea compensațiilor materiale/morale – fapt care reprezintă o premieră așteptată deopotrivă de victime, dar și de către specialiști.

De această nouă abordare juridică ar putea beneficia nu doar cei afectați de accidente rutiere, ci și victimele accidentelor de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip”, se arată în același comunicat”.

Știri despre: