Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunță că în intervalul 09 mai 2017-15 septembrie 2017 au fost înregistrate 39 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 8 decese – București-4, Buzău-1, Brăila-1, Olt-1 și Ialomița-1. În județul Buzău, vorbim despre o bătrână de 80 de ani, din comuna Puiești care a murit pe 24 august, la un spital din Capitală, în urma unei înțepături de țânțar. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile mai precizează că, în functie de județul de expunere, cazurile de West Nile au fost înregistrate în: București-6 cazuri, Buzău-2 cazuri, Brăila-2 cazuri, Constanța-2 cazuri, Galați-1 caz, Giurgiu-7 cazuri, Hunedoara-1 cazuri, Ialomița-1 caz, Ilfov-5 cazuri, Olt-2 cazuri, Prahova-1caz, Bacău-1 caz, Sibiu-1 caz, Teleorman- 2 cazuri, Vrancea- 4 cazuri, Dâmbovița-1 caz.
Cel de-al doilea caz de infestare cu virusul West Nile care a lovit județul Buzău a fost semnalat pe 15 septembrie la un elev de 17 ani, din localitatea Clondiru. Acesta a fost internat câteva zile în Spitalul Județean Buzău după care a fost trimis acasă, sub tratament medical de specialitate. În aceeași zi, de 15 septembrie, Centrul pentru Transfuzie Buzău şi-a anulat colecta mobilă de sânge pe care o avea planificată pentru data de 21 septembrie, în localitatea Stâlpu. Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați. Doctorul Ioan Drăgușin spune că de regulă, pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului.
În mod surprinzător, spune medicul, organismul uman răspunde diferit în urma contactării virusului. În ceea ce privește simptomatologia au fost identificate 3 situații: Manifestarea de simptome severe – Meningita / Encefalita; Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril și Lipsa simptomelor – Infectie asimptomatica. În primul caz, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală: febră puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare (simptom care apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amutire); dezorientare; comă; tremor și convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii; amortțeala și paralizie. Potrivit doctorului Ioan Drăgușin ,,simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioadă lungă de convalescență și extenuare”.
În a doua situație, manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril, perioada de incubare este de 2 – 8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată precum febră;
durere de cap; simptome gastrointestinale: stare de greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici și urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui. Simptomele se manifestă pe o perioada de 7-10 zile, deși slăbiciunea poate persista până la câteva săptămâni, iar limfadenopatia până la 2 luni. În cea de-al treilea caz, lipsa simptomelor – infecție asimptomatică doctorul Ioan Drăgușin spune că aproximativ 80%, adică 4 din 5 persoane infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom.
În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament. În situația simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la camera de gardă. Medicul atrage atenția că este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Adesea, virusul West Nile se răspândește prin înțepătura țânțarilor infestați, care la rândul lor îl contactează prin înțeparea păsărilor infectate. În foarte puține cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplantul de organe, alăptare sau chiar pe perioada de sarcina, de la mamă la copil. Virusul West Nile nu poate fi răspândit prin contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul.Pentru a preveni infectarea, cea mai ușoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înțepăturilor de țânțar.