Zeci de mii de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate la nivel național. Explicația Ministerului Muncii

de Stiri Buzau Media

45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naționale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung și până la șase luni de întârziere, iar media întârzierilor este între o lună și trei luni, a anunțat Ministerul Muncii.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a susținut, la finele săptămânii, o videoconferință cu cei 42 de directori executivi ai caselor județene de pensii plus cele ale sectoarelor Municipiului București, fiecare director a fost întrebat cu privire la aceste întârzieri, dându-li-se termen prima săptămână a lunii decembrie pentru rezolvarea lor.

Raportat la numărul de pensionari din fiecare județ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 și Argeș”, a precizat Ministerul Muncii.

Principalele cauze care au condus la înregistrarea întârzierilor sunt prioritizarea dosarelor noi, lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare, termenele de soluționare la Comisia Centrală de Contestații care pot dura până la 2 ani, schimbările legislative în domeniul pensiilor, nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor, comunicarea deficitară cu instituțiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP, dar și grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP”, a precizat Ministerul Muncii.

Pe lângă blocajele din aplicație semnalate de aproape toți directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie.

În prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor județene de pensii va prezenta o situație la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, Ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluții concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităților la nivelul celor 6 filtre de verificare.

Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele județene de pensii să respecte legea și termenul de 45 de zile în soluționarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare și emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajații caselor județene de pensii și pensionari, trebuie să existe o comunicare clară și asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituțiile responsabile soluționează cu celeritate fiecare dosar,” a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Știri despre: