200 de solicitări în două săptămâni, la Buzău. Subvenția de 3.000 de euro pentru cultivarea roșiilor, cea mai așteptată măsură în agricultura pe suprafețe mici

de Stiri Buzau Media

Subvenția de 3.000 de euro pe hectar pentru cultivarea roșiilor este cea mai așteptată măsură în agricultura pe suprafețe mici. De acest sprijin ar urma să beneficieze și producătorii cu teren puțin, dar care au investit în solarii sau sere întrucât ajutorul de stat se plătește doar pentru cultura de tomate în spații protejate.

Până acum, în județul Buzău au fost depuse aproximativ 200 de solicitări de acordare a subvenției. majoritatea cererilor vin din zona Limpeziș-Movila Banului, Mărăcineni, dar și din zona Tisău și Rm Sărat.

Proiectul privind condițiile de acordare a subvenției pentru tomate este în plină dezbatere și deja au fost postate pe site-ul Ministerului Agriculturii trei documente – unul cu criterii generale, apoi unul cu norme de aplicare și, vineri, o formă revizuită a normelor. Ca și principal element de noutate adusă formei inițiale, a fost restrânsă perioada de cultură a roșiilor, astfel încât nu mai intră la plată recoltele din plin sezon, ci sunt sprijiniți fermierii care fie ies foarte devreme cu producția pe piață, fie reușesc să producă mai aproape de iarnă. Acestea sunt, de altfel, cele două mari perioade când România este la mâna importurilor de tomate, iar măsura tocmai această problemă o are de rezolvat!

Subvenția pentru cultura de roșii în spații protejate – condiții de eligibilitate

1. Sprijinul este achitat sub formă de ajutor de minimis, adică pentru a vă încadra la plată, trebuie să nu fi primit ajutor de minimis echivalent sau peste valoarea de 15.000 de euro.

2. Legumicultorii care accesează schemă trebuie să facă parte din următoarele categorii:
a) producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la data plăţii ajutorului de minimis;
b)producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
c)producătorilor agricoli persoane juridice.

Hotărârea nr. 39/2017 pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, beneficiarilor, condiţiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, valorii anuale totale a acestuia, precum şi a modalităţilor de verificare şi control a intrat în vigoare la 1 februarie 2017.

Potrivit datelor MADR, până la data de 16 februarie 2017, au fost primite 2.253 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii. Acestea provin din 38 de județe, cele mai multe solicitări fiind din Olt, Giurgiu, Dolj, Galați, Teleorman și Buzău, care sunt, de altfel, puternice zone legumicole.

Estimările experților din MADR indică un număr de 8.023 potențiali beneficiari la nivelul întregii țări.

 

Știri despre: