Andi Cristea: Astăzi, Comisia Europeană a prezentat propunerea de revizuire la jumătatea perioadei (Mid-Term Review) a Politicii de Coeziune

de Stiri Buzau Media

Astăzi, Comisia Europeană a prezentat propunerea de revizuire la jumătatea perioadei (Mid-Term Review) a Politicii de Coeziune – un demers pe care îl consider echilibrat și bine ancorat în provocările momentului.

Îi recunosc comisarului Raffaele Fitto meritul de a fi deschis această oportunitate de regândire a priorităților, oferindu-ne un cadru prin care România și întreaga Uniune pot răspunde mai eficient contextului geopolitic actual și pot valorifica noi oportunități.

Revizuirea aduce o serie de îmbunătățiri esențiale:

Recunoașterea importanței strategice a granițelor estice ale Uniunii, cu posibilitatea de a direcționa fonduri către infrastructuri cu dublă utilizare: coridoare pentru mobilitate militară și rețele de transport reziliente, vitale atât pentru cetățeni, cât și pentru apărare.

Un nou mecanism de finanțare, cu 100% contribuție UE și 30% prefinanțare, care va accelera implementarea proiectelor și va permite răspunsuri mai rapide la provocările emergente.

O abordare diferențiată pentru granițele estice, care consolidează securitatea națională și contribuie direct la întărirea rezilienței NATO și a Uniunii Europene.

Apreciez în mod special sprijinul suplimentar acordat platformei STEP (Strategic Technologies for Europe Platform), pe lângă cele 6 miliarde euro deja redirecționate din fondurile de coeziune către investiții în tehnologii strategice.

Eliminarea plafonului anterior de 20% din FEDR pentru proiectele strategice deschide drumul unor investiții esențiale – de la accesul la materii prime critice până la dezvoltarea tehnologiilor verzi – contribuind astfel la consolidarea rolului Europei ca lider în inovație și tehnologie.

Această revizuire este, de asemenea, o punte către viitorul CFM post-2027 – un viitor în care status quo-ul nu mai este o opțiune. Avem nevoie de reguli mai simple, flexibile și eficiente, ancorate în realitățile locale și adaptate nevoilor fiecărei regiuni.

Sunt optimist că noua legislație va fi adoptată rapid, iar statele membre își vor transmite programele revizuite în timp util, astfel încât, până la finalul anului 2025, să putem încheia cu succes acest proces.

Andi Cristea