Buzoianul Gabriel Băicuş, primul alpinist român care a cucerit vârfurile Everest şi Lhotse în 24 de ore

de Stiri Buzau Media

Performanță unică pentru România a alpinistului buzoian Gabriel Băicuş. Acesta a cucerit vârfurile Everest şi Lhotse în 24 de ore. El a devenit, astfel, primul alpinist român care reuşeşte această performanţă extraordinară, pe care a şi denumit-o „2 vârfuri în 24 de ore”.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Terra, cu o altitudine de 8.848 metri deasupra nivelului mării. Masivul Lhotse se află pe locul patru în lume, cu o înălțime de 8.516 metri, fiind situat la trei kilometri în linie dreaptă de Everest. Cele două sunt despărțite prin Șaua Sudică, care se află la 7.906 metri.

Expediția de cucerire a celor două vârfuri a buzoianului a costat de 45.000 euro, bani oferiți de mai mulți sponsori. Un sprijin consistent a venit însă și de la Primăria și comunitatea din Nehoiu, oraș în care s-a născut Gabriel Băicuș.

În vârstă de de 36 de ani, Gabriel Băicuş are în palmares numeroase vârfuri din Europa, Africa şi Asia  printre care Manaslu (8.163 m), Ama Dablam (6.814 m), Mera Peak (6.476 m), Island Peak (6160 m) sau Lobuche East (6.119 m).

Dubla Everest-Lhotse în mai puţin de 24 de ore a fost reuşită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst, care a făcut traseul fără întoarcere în tabăra de bază în aproximativ 21 de ore.

Știri despre: ,