Când vor fi înființate perdele forestiere de-a lungul DN2 și DN2B

de Stiri Buzau Media

Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului adoptată la finalul lunii mai, drumurile naţionale D.N.2 şi D.N.2B, care traversează judeţul Buzău, vor fi protejate cu perdele forestiere. Procedurile sunt însă de durată, deși autoritățile speră ca plantările să înceapă în primăvara anului viitor, însă în funcție de exproprierile care se vor finaliza.

„Ordonanța a extins facilitățile de la perdelele forestiere de pe căile de comunicații și la terenurile agricole. Pentru noi este un proiect foarte important partea de perdele forestiere și, de curând, am primit o documentație de la minister (Ministerul Apelor și Pădurilor — n. r.) pentru aproximativ 600 de hectare. Noi ne-am făcut deja un grafic de lucru, avem o planificare și acum suntem în proceduri de achiziționare a serviciilor de cadastru și evaluare pentru 304 hectare, care vor fi expropriate, iar în alte proceduri de achiziție publică încă 291 de hectare. Aceste suprafețe sunt în general pe autostrăzi, pe partea de căi de comunicație, pe autostrăzile A3, A2 și A1 — în partea asta de lângă București — și se întind inclusiv în 6 județe, respectiv Ialomița, Buzău, Ilfov, Giurgiu, Constanța, Călărași.

Din păcate, procedura este foarte lungă, atât pe partea de cadastru și evaluare, iar pe urmă așteptăm Hotărârea de Guvern privind exproprierea. Conform calendarului pe care l-am făcut, sperăm să le avem pe toate acestea finalizate până la sfârșitul anului și, în primăvara lui 2018, să fim capabili să începem efectiv lucrările de împădurire pe ce suprafețe vom reuși să expropriem.

Avem finanțarea asigurată, respectiv 34,9 milioane de lei în buget pentru 2017, achizițiile le-am demarat, dar știți cum e aici, la achiziții. Vine, îți face o contestație și te amână. Sperăm să avem și seriozitate din partea firmelor, pentru că am avut un contract pe care a trebuit să îl reziliem. Acum ne judecăm pentru cele 22 de hectare pe A2, pentru că firma nu și-a respectat prevederile contractuale și am fost nevoiți să reziliem contractul. Noi ne-am mai consultat și cu cei de la CNAIR, pentru că întâmpină aceleași dificultăți și au experiență mai mare față de noi, despre ce înseamnă partea asta de exproprieri”, a precizat Ciprian Pahonțu directorul Romsilva pentru Agerpres.

Știri despre: