Duminica aceasta vor avea loc alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European (PE). În acest context, avocatnet.ro ne oferă câteva informații esențiale despre PE și despre cum sunt aleși reprezentanții țărilor în această instituție.
PE este o instituție legislativă a Uniunii Europene (UE). Membrii săi sunt aleși prin scrutin direct (alegeri în care cetățenii aleg în mod direct candidații/partidele pe care le doresc alese), o dată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, PE exercită puterea legislativă a UE. Cele mai recente alegeri pentru PE au fost în 2014, iar următorul scrutin are loc, în România, pe data de 26 mai. Fiecare țară din Uniunea Europeană are un anumit număr de deputați în Parlamentul European (modul prin care se stabilește numărul este prevăzut de tratatele europene). Deputații aleși la finele lui mai în toată Europa vor reprezenta peste 500 de milioane de cetățeni din toate statele membre.
În principiu, numărul deputaților din fiecare țară este proporțional cu populația sa, dar se aplică sistemul „proporționalității degresive”, după cum explică Parlamentul European pe site-ul oficial. Cu alte cuvinte, cu toate că statele cu o populație mai numeroasă au, într-adevăr, mai mulți reprezentanți decât statele mai mici, acestora din urmă le revin mai multe locuri decât ar avea dacă s-ar face un calcul strict proporțional.Totuși, nicio țară nu poate avea mai puțin de șase sau mai mult de 96 de parlamentari, iar numărul total al europarlamentarilor nu poate depăși 750, plus președintele. României îi revin 32 de locuri pentru PE dacă Marea Britanie rămâne în UE, iar dacă decide să părăsească UE, atunci numărul europarlamentarilor români se va mări la 33. Membrii PE nu sunt repartizați în funcție de naționalitate, ci în funcție de afilierea politică. În prezent, în cadrul Parlamentului European există opt grupuri politice:
- Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat);
- Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European;
- Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni;
- Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa;
- Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică;
- Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană;
- Grupul Europa Libertății și Democrației Directe;
- Grupul Europa Națiunilor și a Libertății.
Pentru a fi alese în Parlamentul European, partidele politice trebuie să obțină la alegeri cel puțin 5% din voturi. Normele UE prevăd că trebuie utilizată o formă de reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid depinde de numărul de voturi obținute de respectivul partid. Cu alte cuvinte, dacă un partid politic obține, de exemplu, 20% din voturi, atunci va câștiga aproximativ 20% din mandate (adică din numărul total de europarlamentari ai țării). În cadrul Uniunii, alegerile europarlamentare au loc în perioada 23-26 mai. În România, alegerile pentru PE se vor ține pe 26 mai, iar secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00.