COD GALBEN de ninsori viscolite și vânt puternic. Un val de aer rece va cuprinde România

de Stiri Buzau Media

Se anunță vreme rea în România! Meteorologii au emis pentru această săptămână un cod galben de vânt puternic pentru Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi pentru vestul Carpaţilor Meridionali.

Veștile proaste nu se opresc aici, la altitudini mari se așteaptă chiar ninsoare viscolită până vineri dimineață.

Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie, a tras un semnal de alarmă într-un interviu pentru Digi24.

Conform estimărilor ei, de săptămâna viitoare România va fi cuprinsă de o masă de aer rece și temperaturile vor coborî la limita înghețului.

Conform datelor furnizate de ANM, până vineri, la ora 10.00, în Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe crestele care depășesc altitudinea de 1700 m, rafalele vor depăşi 90…100 km/h, generând viscol.

Din nefericire, vântul se va intensifica și în restul teritoriului, cu viteze de 45…55 km/h, așa cum a transmis ANM.

Până joi seară, la ora 22.00, este cod galben de precipitaţii moderate cantitativ în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali.

Sunt vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Mureş. Așa cum a precizat ANM, vor avea loc precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m și sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Florinela Georgescu a mai adăugat că până la finalul săptămânii temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale perioadei.

Nu vor fi ninsori în zonele joase, deoarece maximele termice până la final de săptămână vor ajunge la 16 grade Celsius. Totuși, de săptămâna viitoare ne așteaptă o răcire a vremii, cu temperaturi care să coboare la limita înghețului în toate nopțile și chiar și pe timpul zilei, a declarat Georgescu.