Compania de Apă Buzău a semnat Contractul de Lucrări CL9

de Stiri Buzau Media

Compania de Apă Buzău a semnat astăzi, 12 ianuarie 2024, un contract de lucrări crucial, CL9, pentru extinderea și îmbunătățirea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în mai multe localități din zona Buzău.

Contractul, în valoare de aproximativ 27 milioane de euro, are o durată de 60 de luni și va fi implementat de Asocierea Bog’Art SRL – Consim Invest SRL.

Obiectivul acestui contract este de a aduce îmbunătățiri semnificative în infrastructura de apă și canalizare în localitățile: Valea Râmnicului, Oreavul, Topliceni, Băbeni, Răducești, Grebănu, Plevna, Homești, Zăplazi, Livada și Livada Mică, precum și extinderea rețelelor de canalizare în localitățile: Rubla și Poșta.

Printre beneficiile aduse de acest proiect se numără înlocuirea rețelelor de distribuție învechite, extinderea rețelelor de distribuție și canalizare, îmbunătățirea calității apei și creșterea eficienței sistemelor de alimentare cu apă.

De asemenea, se vor aduce îmbunătățiri în sistemele publice de canalizare, care actualmente sunt deficitare sau inexistente în unele dintre aceste localități.

Acest proiect reprezintă un pas important în asigurarea accesului la servicii de apă și canalizare de calitate pentru rezidenții din aceste zone.

Investițiile în infrastructura de apă și canalizare sunt vitale pentru sănătatea publică, pentru mediu și pentru dezvoltarea sustenabilă a regiunii.

Compania de Apă Buzău își exprimă angajamentul față de îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite comunității și față de asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru locuitorii din regiune.

Concret, investițiile ce vor fi realizate sunt următoarele:

Obiectivele ce vor fi atinse prin realizarea lucrărilor ce fac obiectul acestui contract sunt:

În U.A.T. Grebănu

  • Înlocuirea a 6,8 km rețea de distribuție din localitatea Grebănu, care are o durată de viață depășită, înregistrează avarii dese, se află într-o stare avansată de uzură și degradare – ceea ce conduce la pierderi frecvente de apă și în mare parte traversează domenii private
  • Extinderi de rețea de distribuție în satele Homești, Livada mică și Plevna
  • Înlocuirea tronsoanelor de rețea de distribuție pe care nu este respectată adâncimea de îngheț ceea ce face ca, pe perioada de iarnă, funcționarea să fie afectată.
  • Redimensionarea hidraulică a tronsoanelor de conducte ale rețelei de distribuție care, în prezent, sunt subdimensionate
  • Nu în ultimul rând, prin acest contract se va înființa un sistem public de canalizare în Grebănu, Homești și Plevna, în prezent UAT Grebănu nedispunând de un astfel de sistem public.

Menționăm că investițiile în sistemul de distribuție apă în UAT Grebănu sunt corelate cu investițiile aflate în derulare în Contractul de lucrări 5, care constau în front nou de captare (foraje), o gospodărie nouă de apă cu stație de tratare de deferizare – demanganizare și reducere nitrați pentru un debit, împreună cu conductele de aducțiune și transport aferente.

În U.A.T. Topliceni

  • Extinderea rețelelor de distribuție a apei pe o lungime de 15,9 km
  • Înlocuirea a 3,9 km conducte existente, subdimensionate din punct de vedere hidraulic, nefiind posibilă realizarea unor extinderi la aceasta și nici amplasarea hidranților necesari stingerii incendiilor
  • Înființarea sistemului public de canalizare în toate localitățile componente ale UAT Topliceni – peste 29 km, împreună cu stațiile de pompare apă uzată, colectoarele și conductele de refulare aferente

Investițiile în sistemul de distribuție apă în UAT Topliceni sunt corelate cu investițiile aflate în derulare în Contractul de lucrări 5, care constau în cca. 11 km rețea nouă de aducțiune/transport, două stații de clorinare, două rezervoare noi pentru înmagazinarea apei în vederea distribuției. De asemenea, va fi realizată automatizarea stației de tratare existentă în localitatea Poșta și înființarea unui laborator local pentru procesul tehnologic de tratare.

În ceea ce privește sistemul public de canalizare, în localitățile Topliceni și Poșta, lucrările de extindere rețele de canalizare vin în completarea investițiilor realizate prin programul POS Mediu 2007-2013, iar localitățile Răducești și Băbeni nu dispun în prezent de rețea de colectare ape uzate menajere în sistem centralizat. Colectarea apelor uzate se face individual cu ajutorul foselor septice. Lucrările din CL9 vor rezolva aceste probleme.

În U.A.T. Valea Râmnicului

  • Înlocuirea a cca. 7,6 km din rețeaua de distribuție a localităților Valea Râmnicului și Oreavul, realizată din conducte de oțel și PE, care au o durată de viață depășită, înregistrează avarii dese, se află într-o stare avansată de uzură și degradare și conduc la pierderi frecvente de apă și discontinuitate în funcționarea serviciului
  • Extinderea rețelelor de distribuție a apei pe o lungime de 0,3 km
  • Înființarea sistemului public de canalizare în toate localitățile componente ale UAT Valea Râmnicului – peste 29 km, împreună cu stațiile de pompare apă uzată, colectoarele și conductele de refulare aferente



Compania de Apă Buzău