Compania de Apă Buzău: Costul apei reprezintă un subiect cu impact emoțional puternic, cu precădere în perioadele electorale

de Stiri Buzau Media

Domnul Profesor dr.ing. Gabriel Racovițeanu
• Prof.dr.ing. la Universitatea Tehnică de Construcții București
• Preşedinte al Comitetului Tehnic 186 Alimentări cu Apă şi Canalizări şi Îmbunătăţiri funciare, din cadrul Asociaţiei Române de Standardizare ASRO din 2023
• Vicepreşedinte al Comsiei Centrale pentru Sisteme de Alimentări cu apă şi Canalizări din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei din România din 2020
• Preşedinte al Consiliului Tehnico-Stiinţific al Asociaţiei Române a Apei din 2024

Costul apei reprezintă un subiect cu impact emoțional puternic, cu precădere în perioadele electorale. Însă profesioniștii din domeniu contrazic ideea ca apa este scumpă, cu argumente puternice.

În primul rând, se discută despre costul apei raportat la o unitate de măsura greu de înțeles pentru publicul larg: metrul cub. Cred că dacă am explica mai bine ce înseamnă un metru cub, percepția s-ar schimba. Dacă spre exemplu în loc de formularea „un metru cub de apă costă 15 lei”, am spune „15 lei costă mia de litri de apă” sau „15 lei costă suta de găleți de apă” ar fi mai ușor de înțeles. O sută de găleți de apa potabilă aduse în apartamentul de la etajul zece, în mod permanent, cu calitate controlată și garantată la robinet costă 15 lei, pare sa fie o formulare mai ușor de digerat. Unii se întreabă de ce trebuie sa plătească și canalizarea, doar apa e de la Dumnezeu și se duce înapoi în natură. Pentru aceia răspunsul ar putea fi: Bine, nu vrei sa plătești descărcarea apei uzate la canalizare, nicio problema, păstreaz-o, este apa ta!

Pe de altă parte, exista un curent puternic la nivel mondial de a declara accesul la apă, ca un drept fundamental. La fel cum sunt dreptul la viață, dreptul la integritate al persoanei etc. În acest context, grupuri largi de cetățeni consideră că apa ar trebui sa fie gratuită, iar pași în această direcție s-au făcut deja. Directiva Apei Potabile 2184/2020, implementată și în România prevede accesul gratuit la apă în instituții publice pentru comunități defavorizate.

Conferința Consiliului Tehnico-Științific ARA „Finanțarea sustenabilă din tarif a costurilor apei potabile și apei uzate – o provocare!”, care va avea loc la complexul Lux Divina din Brașov în ziua de 11 iunie 2024 începând cu ora 14:00 în suita de manifestări Expo Apa 2024, intenționează să realizeze o discuție cu argumente pro și contra, privind costul apei.

Se vor detalia eforturile făcute de operatori pentru a asigura alimentarea cu apa potabilă, canalizarea și epurarea apei uzate. Se vor face analize comparative cu costurile apei la nivel mondial, iar componentele care integrează tariful perceput pentru apă vor fi atent dezbătute. Vor prezenta specialiști din țară și din străinătate, reprezentanți ai operatorilor de apă, ai mediului academic, ai instituțiilor statului, ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitara și consultanți.

Daca doriți să aflați care va fi rezultatul acestei dezbateri, va așteptăm la conferință!

 

Compania de Apă Buzău