Compania de Apă Buzău: Urmează o perioadă caracterizată de instabilitate atmosferică și cantități mari de precipitații

de Stiri Buzau Media

În acest context, revenim cu îndemnul de a nu irosi apa de ploaie la canalizare! Prin astfel de practici, nu uitați că vă puteți diminua factura de apă.
Mai multe despre aceasta, puteți citi aici!

Utilizată fără de chibzuință, apa de la robinet se poate termina. Nu acum, dar nu despre moment e vorba. Cantitatea de apă este în scădere de la 3,45 miliarde de metru cubi, cât era la începutul lunii iulie 2022 la 3,03 miliarde de metri cubi de apă disponibil la acest moment în principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de Administrația Națională “Apele Române”, se arată într-un material Digi24.

Luând în considerare schimbările climatice, precum și scăderea resurselor de apă, eforturile noastre trebuie să se concentreze asupra utilizării cu grijă a resurselor naturale. Trebuie avut în vedere și traiul generațiilor viitoare, de care suntem legați. Poluarea care se abate acum asupra resurselor de apă va conduce, inevitabil, la imposibilitatea unei vieți trăite așa cum o știm în prezent, cu posibilitatea de a avea apă potabilă după cum ne dorim.

În Municipiul Buzău, precum și în Municipiul Râmnicu Sărat, sistemul de canalizare este unitar, astfel că rețeaua de preluare a apei pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare, care preia apele uzate menajere. Așadar, apele uzate menajere și industriale, dar și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de canale, după care sunt conduse către stația de epurare. Acest proces antrenează substanțe nocive și deșeuri solide de pe străzi, poluare ce afectează direct rețeaua publică de canalizare.

Apa de ploaie reprezintă o resursă valoroasă. Prin instalarea unor bazine de colectare a apei pluviale la nivel de bloc și, respectiv, gospodărie, putem acumula și utiliza apa de ploaie pentru rezervorul toaletei, irigarea grădinilor sau spălarea autovehiculelor. Această practică nu numai că reduce consumul de apă potabilă, dar și contribuie la reducerea inundațiilor și la menținerea nivelurilor adecvate de umiditate în sol.

Vă îndemnăm pe toți să acordăm atenție utilizării apei de ploaie și să ne implicăm activ în conservarea acestei resurse prețioase! Fiecare picătură de ploaie reprezintă o oportunitate de a contribui la sustenabilitatea mediului nostru și la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile noastre.

Compania de Apă Buzău