Constantin Toma: A fost 27 martie și am fost la Chișinău, pentru mai multe evenimente legate de Unirea Basarabiei cu România

de Stiri Buzau Media

Dragi buzoieni,
A fost 27 martie și am fost la Chișinău, pentru mai multe evenimente legate de Unirea Basarabiei cu România, în 27 martie 1918, unde unul din artizanii acestui act, a fost buzoianul nostru Alexandru Marghiloman.
Primul eveniment a fost reinaugurarea sălii în care în 27 martie 1918 s-a ținut votul Sfatului Țării (Parlamentul de atunci) din Moldova. Această sală istorică nu mai fusese reabilitată de foarte mulți ani și iată după 2 ani de la inițiativă, cu ajutorul și multor oameni de afaceri din Buzău, a familiei Irina și George Vlăducă Marghiloman, am reușit să salvăm acest patrimoniu și odată cu el, identitatea românească.

În urmă cu 2 ani, la sărbătorirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, reușeam să inaugurăm un grup statuar la Ialoveni, în centrul orașului, în Parcul Sfatul Țării, ce-i reprezintă pe cei 2 mari artizani ai Unirii, Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării, de loc din Ialoveni și Alexandru Marghiloman, o premieră atât pentru Basarabia, cât și pentru România.
Sala Unirii este parte a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar doamna rector Victoria Melnic a organizat aici, împreună cu studenții și profesorii un spectacol extraordinar închinat sărbătoririi a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În același timp cu reinaugurarea Sălii Unirii, în Chișinău s-a dezvelit pentru prima dată o statuie închinată Reginei Maria, cea care a avut un rol foarte important în desăvârșirea României Mari.

A doua zi, pe 28 martie a avut loc în Sala Unirii, Conferința științifică ,,Chișinău și Buzău pentru Alexandru Marghiloman”, o conferință care a avut ca organizatori: Academia de Științe a Moldovei, Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Asociația Istoricilor ,,Alexandru Moșanu” din Republica Moldova și Centrul Cultural și Educațional ,,Alexandru Marghiloman”.

În cadrul acestei conferințe s-au prezentat de renumiți istorici din România și Moldova, lucrări științifice valoroase legate de activitatea marelui român și om politic Alexandru Marghiloman în slujba țării.

Cu acest prilej s-a lansat și o lucrare unicat în 5 volume, ,,Discursuri” ale lui Alexandru Marghiloman, o operă ce va fi distribuită către toate bibliotecile importante din România și Republica Moldova.

Mulțumesc tuturor participanților din Moldova și România și celor care au organizat ireproșabil acest eveniment, doamnei rector Victoria Melnic, doamnei Florina Potîrniche, directoarea Centrului Cultural și Educațional ,,Alexandru Marghiloman”, domnului dr. Marius-Adrian Nicoară și domnului Ștefan Davidescu.

Iată că Buzăul își respectă blazonul de a fi de mulți ani în prima linie a dezvoltării de relații cât mai bune cu frații noștri de peste Prut!
La mulți ani dragi români, din stânga și din dreapta Prutului!

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău