Constantin Toma: Am participat azi, 29 aprilie 2024, la sărbătoarea națională ,,Ziua Veteranilor’’

de Stiri Buzau Media

Dragi buzoieni,
Am participat azi, 29 aprilie 2024, la sărbătoarea națională ,,Ziua Veteranilor’’, în Crâng, la Memorialul închinat Regimentului 48 Infanterie Buzău, unde s-a desfășurat un ceremonial militar-religios.

Am avut bucuria și am fost onorat să dau mâna cu 4 dintre veteranii buzoieni care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru ca România să fie o țară liberă și independentă.

Acești adevărați eroi prezenți azi la festivitatea închinată lor, veteranilor, sunt: domnul Baciu Gheorghe care face 102 ani chiar în Ziua de Paște, domnul Bănică Ion – 101 ani, domnul Ghiță Gheorghe – 100 de ani și domnul Coman Mateiu – 100 de ani.
La masa oficială oferită veteranilor după eveniment, de domnul general de brigadă Ilie-Marian Dragomir, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie ,,Getica’’, organizatorul festivităților, am vorbit cu acești oameni care m-au impresionat profund, prin modestie, bun simț și seninătate!

Veteranii noștri sunt o lecție vie despre iubirea de țară pe care trebuie s-o învățăm temeinic și s-o transmitem mai departe prin copiii și nepoții noștri!

În cuvântul meu avut în fața buzoienilor, militarilor și oficialităților locale și centrale, am vorbit și despre eroii buzoieni și cei 775 de eroi din Regimentul 48 Infanterie Buzău, pe care într-un fel i-am readus acasă, din groapa comunei unde își duc somnul de veci, din satul Maxut, comuna Deleni, județul Iași, pe data de 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri.

Atunci, de Ziua Națională, Primăria Buzău a inaugurat monumentul închinat eroilor buzoieni morți în Primul Război Mondial, iar voluntari, printre care sunt și rude ale eroilor, au plantat pentru fiecare erou câte un copac, care le poartă numele, înscris pe o tăbliță. Iar la rădăcina fiecărui copac s-a pus câte un pumn de țărână luat de la groapa comună din Maxut.

Nu trebuie să ne uităm niciodată eroii și veteranii, pentru că fără ei nu am mai fi existat ca țară și popor!

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău