Constantin Toma, inovație în administrația publică: prima carte despre managementul Kaizen în sectorul public

de Stiri Buzau Media

A fost o zi memorabilă pentru Buzău și pentru administrația publică din România.

Pe 23 aprilie 2024, la Academia de Studii Economice din Buzăști, a avut loc lansarea cărții “Kaizen în administrația publică – O reformă necesară în România”, o lucrare inedită ce reflectă experiența de succes a Primăriei Buzău în aplicarea sistemului Kaizen.

Cartea, scrisă de un colectiv de autori format din Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, și alți specialiști în domeniu, este prima de acest gen, prezentând modul în care principiile Kaizen, un sistem de management eficient, au fost implementate în administrația publică.

Deși acest sistem a fost inițial folosit de Toyota în anii ’70 și adoptat de peste 80% din companiile de succes din lume, rămâne încă să fie explorat în administrațiile publice.

Prin intermediul acestui ghid, bazat pe experiența de 7 ani de aplicare a sistemului Kaizen în Primăria Buzău, se dezvăluie cum au fost realizate economii de timp de peste 3500 de ani în răspunsul la solicitările cetățenilor și cum veniturile proprii ale Primăriei au crescut cu peste 20 de milioane de euro.

De asemenea, fondurile europene atrase pentru finanțarea investițiilor publice în municipiul Buzău au ajuns la aproape 500 de milioane de euro, de la zero în 2016, cu eforturile unei echipe de doar 6 oameni.

Lansarea cărții, organizată de Institutul Kaizen România și Editura Litera în parteneriat cu Antena 3 CNN, a fost un moment de mare importanță pentru promovarea reformelor în administrația publică locală și centrală.

Participanții, printre care studenți și profesori de la ASE, au avut ocazia să discute despre necesitatea unei asemenea cărți pentru îmbunătățirea funcționării administrației publice din România.

Cartea va fi disponibilă în toate librăriile importante din țară, iar o variantă în limba engleză va fi distribuită prin Amazon.

Primarul Buzău, Constantin Toma, a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea acestei lucrări și a subliniat că fără implementarea sistemului Kaizen, Buzăul ar fi arătat mult mai rău decât în 2016.

Încheiem cu un citat al acestuia: “Implementarea sistemului de management Kaizen a dus și duce la îmbunătățirea vieții buzoienilor!”

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău