Constantin Toma: proiectul Primăriei ,,Personalități buzoiene de ieri și de azi” a împlinit în această lună 8 ani

de Stiri Buzau Media

Dragi buzoieni,
Iată că proiectul Primăriei ,,Personalități buzoiene de ieri și de azi” a împlinit în această lună 8 ani.
Lună de lună omagiem personalități buzoiene cu realizări remarcabile, din istoria de ieri și de azi a Buzăului.

Prin calendare mari de perete afișate în toate sălile de clase din municipiu și la toate instituțiile, prin agende, printr-o carte editată și distribuită în fiecare an, ,,O scurtă istorie a Buzăului, văzută prin personalitățile sale”, printr-o conferință lunară ținută în fața tinerilor și transmisă în direct video, acționăm pentru a promova adevăratele valori umane buzoiene de ieri și de azi, care să se constituie modele de urmat pentru copiii de azi.

Aseară, în fața elevilor de la Liceul de Arte ,,Margareta Sterian” și de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Chesarie Episcopul” a avut loc conferința despre personalitatea lunii, pictorul Gheorghe Tattarescu, crescut și educat la Buzău.

Gheorghe Tattarescu a pictat 52 de biserici, fiind cel mai mare pictor român de biserici din secolul al XIX-le-a, dar a fost un pictor remarcabil de portrete, icoane și peisaje.

Cu ajutorul episcopului Buzăului, Chesarie, care i-a plătit o bursă de 150 de galbeni pentru a urma Academia di San Luca din Roma, Gheorghe Tattarescu își desăvârșește tehnica, fiind puternic influențat de pictorii renascentiști.

La 5 octombrie 1864 a întemeiat împreună cu Theodor Aman învățământul artistic românesc, prin ,,Școala de Belle-Arte”, școala care va fi urmată din 1869 și de alt mare pictor legat pentru totdeauna de Buzău, Ion Andreescu, pe care l-am omagiat de asemenea tot în cadrul acestui proiect. A fost direct implicat atât în Revoluția de la 1848, dar și în Unirea Principatelor de la 1859.

A realizat compoziții alegorice cu subiect revoluționar, ,,Lupta din Dealul Spirii”, ,,România scuturându-și lanțurile sclaviei”, portrete de mari personalități, Nicolae Bălcescu sau Gheorghe Magheru, peisaje și trei icoane de catapeteasmă pentru Biserica ,,Sfinții Apostoli” a Mânăstirii Ciolanu (,,Iisus Hristos”, ,,Maica Domnului” și ,,Sfântul Ioan Botezătorul”).

Aseară, prezentarea acestei mari personalități a fost realizată de pictorul și profesorul Valeriu Șușnea, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru implicarea în acest proiect.

Dar cel mai îndatorat sunt domnilor Dr. Marius-Adrian Nicoară și Dr. Alfred Vasilescu, cu care iată timp de 8 ani neîntrerupt desfășurăm acest proiect educațional, cultural și de ce nu istoric, pentru că trebuie să ne cunoaștem și să ne recunoaștem adevăratele valori, care au contribuit și contribuie la istoria dragului nostru Buzău.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău