Ziua de 31 decembrie are, în tradiția populară, o semnificație deosebită, fiind data morții și a readucerii la viață a ordinii cosmice. Românii, dintotdeauna, au prețuit-o și sărbătorit-o așa cum se cuvine, cu cântece și voie bună și cu mesele întinse și pline de bucate alese.
Termenul de „Revelion”, cum se numește petrecerea de înnoire simbolică a timpului, este relativ recent și provine din limba franceză, unde înseamnă „veghe”.
Colindătorii, care pornesc încă din zorii zilei, sunt primii care anunță bucuria trecerii într-o nouă etapă și care urează belșug și sănătate oamenilor prin ale căror case trec. Cântecele cu care este anunțat noul an sunt pline de vitalitate și forță, având versuri dintre cele mai diverse, sunt dinamice și expresive, unele sunt pline de umor, altele sunt inspirate din chiar realitatea imediată.
E bine că deasupra ușii camerei în care va fi masă plină cu bucate de Revelion să fie pus vasc, plantă sacră, în multe tradiții, simbolul iernii și al sărbătorilor de iarnă. Tradiția spune că vâscul este aducător de noroc, spor în casă și sănătate ocupanților casei, atrage îngerii și pune bolile pe fugă.
O atenție deosebită se acordă și pregătirii meniului de la cumpăna dintre ani, când gospodinele trebuie să știe foarte bine ce trebuie pus pe masă, că să se respecte tradiția.
Ce trebuie să nu-ți lipsească de pe masă de Revelion
De pe masă nu trebuie să lipsească peștele, despre care se spune că aduce prosperitate și că asigura o trecere lînă și ușoară prin anul care stă să vină.
De asemenea, fructele nu trebuie să lipsească de pe masă de Revelion. Tradiția spune că un măr mâncat în ajun de an nou te va ajută să ai parte de sănătate pe tot parcursul anului care începe.
Strugurii au, de asemenea, semnificația lor pe masă de Revelion. Este absolut obligatoriu că la masă de Revelion să mănânci 12 boabe de struguri deoarece asta înseamnă prosperitate în cele 12 luni ale anului nou.
Tradiția populară românească nu recomandă carnea de pasăre la masă de Revelion deoarece nu-i aducătoare de noroc. Se crede că, așa cum păsările scurmă pământul, îl împrăștie, tot așa se va împrăștia și binele și prosperitatea din casă celui care servește carne de pasăre.
Bătrânii spun că în noaptea de trecere, de la 31 decembrie spre 1 ianuarie, e bine că în toate casele să ardă o lumânare sau să fie candelă aprinsă până se luminează de ziua, pentru că astfel să-l indupleci pe Dumnezeu să-ți dăruiască un an ușor și luminos.
Anul nou trebuie primit cu ușile deschise și multă lumină în casă și în suflet, cu zgomot, râs și voie bună exact cum ai primi un musafir drag.
Să fie un An Nou bun, cu sănătate și spor pentru toată lumea! La mulți ani!