Ședinţa adunării generale a acţionarilor de la Compania de Apă Buzău a început și miercuri cu scandal. Prezenți în sala de la Stația de Epurare, primarul Constantin Toma şi managerul operatorului de apă, Ionel Tescaru, s-au acuzat reciproc de faptul că niciunul nu are ce căuta la şedinţa acţionarilor, întrucât nu au mandat pentru a fi în sală.
Reprezentantul Consiliului Judeţean în AGA, Mirela Oprea, a solicitat reprogramarea şedinţei. Primarul a fost de acord, însă reprezentanţii Companiei de Apă au refuzat categoric, acuzând municipalitatea că nu face decât să împingă societatea către faliment.
După aproape trei ore de dezbateri aprinse, Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Apă, convocată pentru a patra oară de la începutul anului, a avut un rezultat. Acționarii au reușit să voteze punctele de pe ordinea de zi din convocatorul ședinței, fără să ia în discuție propunerile Primăriei Buzău.
Reprezentantul Consiliului Județean, Mirela Oprea, a propus anularea ședinței AGA și programarea uneia noi după o perioadă care să le dea acționarilor posibilitatea să dea procuri clare de reprezentare. Supusă la vot, propunerea a picat, motiv pentru care reprezentantul CJ în AGA, Mirela Oprea, a plecat din sala de ședință explicând că nu are mandat să meargă mai departe.
Chiar și așa, bugetul a fost adoptat cu votul a patru dintre acționari: primăriile Râmnicu Sărat, Pogoanele, Pătârlagele și Nehoiu.
Primarul Constantin Toma a acuzat că ședința a fost ilegală și a susținut că trebuia să se încheie în momentul retragerii reprezentantului CJ Buzău.
“După părerea mea, nu este bugetul aprobat. Acest buget care a trecut şi de ADI conţine inclusiv prevederi ilegale. Noi sîntem într-un proces la Tribunal pe o decizie obligatorie pentru primarul Buzăului prin care redevenţa trebuie plătită Primăriei Buzău şi să nu şi-o mute Tescaru dintr-un cont în altul. În bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2017, în afară de foarte multe cheltuieli care sînt aiurea şi care grefează pe acest preţ mare al apei, noi avem deja un proces pe Curtea de Conturi pe chestia asta şi, în continuare îl bagă în BVC (bugetul de venituri şi cheltuieli, n.r), adică nu ne vor vărsa banii de redevenţă conform dispoziţiilor legale în vigoare”, a declarat primarul Constantin Toma.
La rândul său, directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, l-a acuzat pe primarul Constantin Toma că ar avea interese ascunse şi nu ar urmări decât falimentarea societăţii.
„O să pun pe site-ul Companiei de Apă toate adresele de la instituţiile responsabile cu care am semnat acorduri de finanţare şi în care se spune: toate hotărârile din Consiliul Local Municipal Buzău sunt ilegale. O să pun pe site şi adresa Prefecturii, că i-a solicitat chiar şi ultimele să şi le retragă, că sînt ilegale (…) Tot pe site să şi scriu hotărârea de Consiliu Local Municipal Buzău, atunci când am avut eu o premoniţie, când am început cu fondurile europene, că în 2016, va veni domnul Toma primar şi în care o hotărâre de Consiliu Local în care municipiul Buzău se obligă ce trebuie să facă, ce drepturi are şi ce angajamente şi-a luat”, a spus Tescaru.
Revenim cu informații.