În România nu sunt doar bolnavi de COVID-19
In urma cu ceva timp prin Ordin, ministrul de interne a dispus masura de a se elibera toate spitalele prin suspendarea internărilor pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență, prin suspendarea consultațiilor programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private, dar şi prin externarea forţată a tuturor pacienților care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.
Este o masura cu un caracter mult prea general şi poate conduce la pierderea nejustificată de vieţi omeneşti. Trebuie să existe proceduri clare referitoare la tratamentele medicale din spitale în această perioadă. Pacienţii care au parte de tratamente pentru boli cronice trebuie să fie lăsaţi pe listele pentru intervenţii. Categoriile principale: pacienţii cu afecţiuni oncologice, cei care au nevoie de dializă sau tratamente cu interferon, dar şi diabeticii.
De asemenea, sunt unele investigaţii medicale care pot releva urgenţe medicale care nu vor fi descoperite ca urmare a opririi lor. Consider că măsura va avea efect invers protejării dreptului la sănătate garantat de Constituţia României.
Vom ajunge în situaţia în care toate spitalele private şi toate ambulatoriile se vor închide odată cu intrarea în vigoare a ordinului ministrului de Interne. Or, ideea principală ar fi ca aceste unităţi spitaliceşti să fie păstrate în priză şi către ele să fie orientate tocmai celelalte cazuri medicale care nu prezintă urgenţă.