Dorin Marinescu „Piticu”, beneficiar de protecție și sprijin de la cel mai înalt nivel. Cum au acționat șefi din Poliție în favoarea afaceristului

de Stiri Buzau Media

Constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită – acestea sunt acuzațiile cu care procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată douăsprezece persoane, între care controversatul om de afaceri Dorin Marinescu zis „Piticu”, fostul judecător de la tribunalul Buzău Gabriel Stănescu, patru poliţişti – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR, şi un expert  tehnic judiciar din cadrul Tribunalului Buzău, în dosarul în care primul a fost arestat preventiv la sfârșitul anului trecut. Cu excepţia omului de afaceri Dorin Marinescu, cercetat în stare de arest preventiv, ceilalţi inculpaţi sunt cercetaţi în libertate.

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârşire, iniţiere şi constituirea unui grup infracţional organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale şi vamale, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită. Marinescu se află, în prezent, în stare de arest preventiv.

Din acelaşi lot au mai fost trimişi în judecată Carmen Marinescu, acuzată de 17 fapte, dar şi angajaţi ai omului de afaceri, suspectaţi de numeroase infracţiuni economice şi de constiuire sau aderare la un grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Mihail Stănescu, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, acesta fiind cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea a şase infracţiuni de luare de mită. Alţi patru poliţişti au fost trimişi în judecată: Liviu Gavrilă, la data faptelor şef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Gheorghe Chiurciu, la data comiterii faptelor comisar şef în cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Dănuţ Draghia din cadrul IPJ Buzău şi Ionel Onel, de asemenea angajat al Poliţiei Judeţene Buzău.

Gavrilă este cercetat în stare de libertate pentru 15 fapte, infracţiunile de care este suspectat fiind complicitate la delapidare, abuz în serviciu în dauna intereselor publice, când prin faptă s-a cauzat un folos necuvenit pentru sine şi pentru altul şi luare de mită. Chiurciu este cercetat la rândul său în stare de libertate pentru două infracţiuni de luare de mită şi favorizarea făptuitorului. Dănuţ Draghia  la data faptelor agent şef principal la I.P.J. Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor este  cercetat în stare de libertate pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu în dauna intereselor publice când prin faptă s-a obţinut un folos necuvenit pentru sine şi pentru altul şi pentru două fapte de luare de mită.

Ionel Onel, la data faptelor comisar la I.P.J. Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor, este  cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de compromitere a intereselor justiţiei.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Vartan Roşioru, expert tehnic şi contabil judiciar în cadrul Biroului local de expertize tehnice şi contabile de pe lângă Tribunalul Buzău, cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2012 si până în luna iunie 2015, omul de afaceri Dorin Marinescu, zis Piticu, care a administrat si controlat trei societati comerciale cu sediul în municipiul Buzău, având ca obiect de activitate producerea de alcool etilic, precum si producerea si comercializarea de băuturi alcoolice, a iniţiat şi constituit împreună cu trei angajaţi, însărcinaţi cu ţinerea evidenţei contabile şi cu activităţi de gestionare a firmelor, un grup infractional.

Prin această reţea, Marinescu a urmărit sustragerea de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, neevidențierea tuturor veniturilor rezultate din vânzarea de vin alb, roşu şi băuturi intermediare, unele dintre acestea fiind calificate în mod nereal ca vin, întrucât aveau în componență alcool etilic – ca materie primă accizabilă.

Procurorii susţin că în iunie 2015 omul de afaceri a impiedicat accesul echipei comune de inspectori fiscali ai DGAF si DGAOV în perimetrul punctului de lucru Greceanca al uneia dintre firmele deţinute, unde se aflau patru rezervoare cu vin. Inspectorii descinseseră la firma controverstului om de afaceri buzoian în vederea efectuării de verificări financiare fiscale şi vamale. Comisarii nu au fost lăsaţi să facă controlul, în condiţiile în care inspectorii au fost puşi pe fugă de patru câini agresivi, pe care Piticu a refuzat să îi indepărteze din calea echipei de control, iar ulterior, prin mai multe mesaje telefonice, a adus injurii echipei de control fiscal şi vamal. Pentru a justifica lipsa de la dosar a evidenţei contabile a unuia dintre agenţii economici controlaţi de către DGAF si DGAOV, ulterior, Marinescu a înscenat furtul unor documente de evidenţă contabilă a agentilor economici verificati, respectiv a documentelor  pe care nu le predase echipei de control și care, în fapt, nu existau.

În urma probelor administrate în cauză s-a constatat că sesizarea privind sustragerea documentelor a fost nereală, nefiind comisă nicio faptă de furt, inculpatul Marinescu declarând în mod mincinos că trei membri ai echipei de control financiar fiscal i-au sustras documentele contabile.

”Din cercetările efectuate în cauză  a rezultat că inculpatul Marinescu Dorin a fost sprijinit de un impresionant palier de protecţie şi sprijin, format dintr-un magistrat, mai mulţi lucrători de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Buzău şi IGPR, un expert contabil şi funcţionari cu atribuţii de conducere şi control la cvasiunanimitatea institutiilor şi autorităţilor de stat cu reprezentare în plan local, regional sau chiar central”, susţin procurorii DIICOT.

Unul dintre cei care l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Piticu ar fi Mihail Gabriel Stănescu, la data comiterii faptelor  judecător la Tribunalul Buzau, Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal. Magistratul, care între timp s-a pensionat, ar fi pretins şi primit, spun procurorii, în şase rânduri, practic, pe toată perioada cât s-a derulat cercetarea judecătorească în dosarul pe care l-a instrumentat, 75, 5 litri de vin, o carcasă de miel sacrificat şi mai multe bunuri materiale, pentru a pronunţa o soluţie favorabilă societăţii reclamante administrată de către Marinescu, într-un  dosar care avea ca obiect anularea raportului de inspecţie fiscală, emis de DJAOV Buzau, şi a deciziei de impunere fiscală, emisă de DGRFP Galaţi, în baza respectivului raport de inspectie  fiscală.

”În acest sens, încălcându-şi indatoririle ce îi reveneau, cu nesocotirea probelor aflate la dosarul cauzei, constând în expertiza contabilă şi înscrisuri depuse de către autoritatile fiscale pârâte, inculpatul Stănescu Mihail Gabriel a pronuntat o sentinţă civilă prin care a anulat raportul de inspecţie fiscală şi decizia de impunere fiscală mai sus-menţionate, ştergând în mod nelegal obligaţiile fiscale de plată ale agentului economic vizat (cu toate că din expertiza contabilă aflată la dosar rezulta că agentul economic datorează obligaţii fiscale de plată către bugetul de stat, avute în vedere în actele administrativ fiscale anulate). Prin aceasta, inculpatul Stănescu Mihail Gabriel a anulat şi acele obligaţii de plată constând în accize, ca efect al modificării în fals a unui număr de 19 facturi fiscale de livrare de băuturi alcoolice către o societate comercială din Brăila, cauză ce a format obiectul unui dosar de urmărire penală aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în care cercetarea penală a fost instrumentată de către inculpatul Draghia Dănuţ – agent sef principal la I.P.J. Buzău – S.I.C.E”, mai precizează DIICOT.

La rândul său, Dănuţ Draghia, angajat în IPJ Buzău,  ar fi  pretins şi primit de la omul de afaceri Dorin Marinescu, după confirmarea propunerii de clasare formulată în dosar, cantitatea de 13,5 litri vin şi 9 litri de alcool, iar la data de 14.09.2014, după  rămânerea definitivă a  soluţiei, ca efect al propunerii de clasare pe care a formulat-o, prin sentinţa penală a Tribunalului Buzău,  încă un sac ce conţinea mai multe bunuri.

Din palierul de protecţie şi de spijin al afaceristului buzoian a făcut parte şi Gheorghe Chiurciu Gheorghe – comisar şef în cadrul IGPR – DICE, care, instrumentând cercetările într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmărire Penală şi Criminalistică, pentru a favoriza în cursul cercetărilor pe inculpaţii  Marinescu Dorin şi Rusu Petruta, ca reprezentanţi legali ai firmei cercetate, a primit de la cel dintâi, prin intermediar, suma de 500 lei şi, respectiv, 4,5 litri vin. Prin faptele comise, Chiurciu ar fi favorizat societatea lui Piticu, care s-a sustras de la plata unei accize, în sumă de 94.591,48 lei.

De asemenea, omul de afaceri a beneficiat şi de sprijinul inculpatului Gavrilă Liviu – comisar şef la I.P.J. Buzău – SICE şi şef al Biroului de Macrocriminalitate Economică de la institutia respectivă, care, în perioada iunie 2014 – iulie 2015, a pretins şi primit de la Dorin  Marinescu, prin intermediar, în 15 randuri, cantitatea totală de 222 de litri vin. În schimbul acestor bunuri, Gavrilă nu si-a exercitat prerogativele funcţiei.

În sarcina inculpatului Onel Ionel – comisar şef la I.P:J. Buzău – S.I.C.E., s-a reţinut că acesta a divulgat către apărătorul ales al inculpaţilor Marinescu Dorin şi Rusu Petruţa, date despre modul si mijloacele de administrare a unor probe, respectiv proba cu martori şi inscrisuri, conţinutul declaraţiei pe care trebuia să o dea clientul său şi a dezvăluit continutul unor înscrisuri oficiale şi mijloace de probă din dosarele de urmărire penală pe care le instrumenta, vizând persoanele referite.

În acest dosar, procurorii spun că prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală se ridică la peste 6 milioane de lei prin infracţiunea de evaziune fiscal, la peste 7, 2 milioane de lei prin infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce suma de 1,57 de milioane de lei a cărei origine este, de asemenea, ilicită, a fost ascunsă prin infracţiunea de spălare de bani.

Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra a 44 de bunuri imobile – terenuri si construcţii aparţinând omului de afaceri Dorin Marinescu şi a Petruţei Rusu, asupra a cinci autoturisme de lux, două bărci, o navă de sport de agrement şi asupra sumelor de 11.000 lei, 1.315 USD şi 3.320 euro.

Dosarul a fost  înaintat spre soluţionare Tribunalului Buzău.

Știri despre: