Unii dintre cei mai picanți ardei din lume se cultivă și la Buzău, în
solariile Băncii de Resurse Genetice Vegetale. Dacă unii dintre acești
ardei iuți doar pișcă atunci când sunt mâncați, alții sunt foc și nu
pot fi consumați.
La Banca de Gene din Buzău sunt cultivate peste 1.000 de varientăți de
ardei iuți, de forme și culori diverse, mai picanți sau mai puțin
picanții, ba chiar și ornamentali. Cei mai mulți sunt folosiți în
bucătării, în preparate mai iuți, dar sunt și câteva soiuri atât de
picante, încât nu pot fi folosiți în mâncare, din ei fiind produse
spray-urile pentru autoapărare, inclusiv pentru alungarea urșilor.
Iuțeala acestor ardei este atât de puternică încât angajații Băncii de
Gene trebuie să poarte halate, măști, atunci când îi recoltează, și
chiar câte două perechi de mănuși, atunci când scot semințele. Odată
tăiați sau rupți, aceștia emană un gaz care provoacă lăcrimare și
strănut.
Tot la Banca de Gene din Buzău, din încrucișarea unui soi local, cu
mai multe varietăți internaționale, a fost creat și cel mai iute ardei
din lume. Seminţele acestui ardei sunt atât de iuţi încât irită pielea
chiar şi prin mănuşi.