Cel mai nou usturoi românesc, creat la Buzău, asigură producții mari și pe secetă!

de Stiri Buzau Media

S-a găsit usturoiul, care poate da producții mari, dar care este și rezistent la secetă. Descoperirea aparține cercetătorilor de la Banca de Gene din Buzău, care au reușit să omologheze, recent, un nou soi de usturoi, de mari dimensiuni, asemănător cu cel din import, dar care are un gust și o aromă deosebite, caracteristice soiurilor românești.

De altfel, noul soi de usturoi, denumit Danubius, întrece alte soiuri românești nu doar prin gust, ci şi prin aspect. Mai mult, are o tulpină puternică, care le va permite legumicultorilor să-l recolteze cu utilaje agricole.

Usturoiul Danubius a trecut inclusiv testul rezistenței la secetă. A fost deja cultivat de un fermier din Râmnicelu, și deși, în primăvară, a plouat extrem de puțin în Câmpia Râmnicului, iar suprafața pe care a fost înființată cultura de usturoi nu a fost irigată, producția a fost cât se poate de bună. Aceasta arată că cel mai noi usturoi românesc are o rezistență mare, atât la dăunători, cât și la secetă.

Specialiștii Bncii de Gene Buzău spun că, în funcție de condițiile în care este cultivat, usturoiul Danubius poate da producții între 12-22 tone/hectar.