Cercetătorii Băncii de Gene din Buzău vor putea depista legumele modificate genetic!

de Stiri Buzau Media

Nu peste mult timp, Banca de Resurse Genetice şi Vegetale din Buzău va putea determina dacă anumite legume au fost modificate genetic, astfel încât să ofere producții mai mari și să prezinte o mai mare rezistență la dăunători. Aceste descoperiri sunt extrem de importante în condițiile în care există îngrijorarea că organismele modificate genetic sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor datorită substanțelor nutritive, care nu se pot metaboliza eficient și pot deteriora țesuturile. Banca de Gene din Buzău va putea face aceste analize datorită unui laborator de genetică, biologie moleculară și biochimie, achiziționat recent și care este echipat cu aparatură de ultimă generație.

De asemenea, echipamentele ultramoderne intrate recent în dotarea instituției buzoiene pot stabili ştiinţific și autenticitatea unor soiuri. Mai précis, cercetătorii buzoieni vor putea depista duplicatele, în condițiile în care pe piață există soiuri de legume cu acelaşi genom, dar cu mărci de comercializare diferite, ceea ce nu este deloc în regulă.

Pentru a putea stabili cu exactitate duplicatele, dar și dacă un organism a fost modificat genetic, specialiștii unității de cercetare din Buzău așteaptă și alte echipamente moderne de analiză, care să le complteze pe cele déjà achiziționate.

În afară acestei aparaturi moderne, care face posibilă extracția de ADN vegetal, Banca de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău deține și un laborator de calitate a semințelor, cu care se testează viabilitatea și rezistența fiecărui soi.