De Dragobete, iubirea este celebrată și la Galeriile de Artă!

de Stiri Buzau Media

24 februrie, ziua iubirii la români, va fi marcată, în acest an, de Consiliul Județean Buzău, printr-o expoziție cu adevărat originală. Expoziția „Povești de dragoste din satul buzoian”, organizată la Galeriile de Artă din Buzău, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Artă este dedicată obiceiurilor și poveștilor care celebrează iubirea.

Vizitatorii sunt provocați la o incursiune în timp, urmărind principalele etape ale unei nunți specifice județului Buzău. Pentru exemplificarea Nunții de la Buzău, sunt expuse obiecte-simbol al unei nunți ce provin din comunele Bisoca, Brădeanu, Cernătești, Mânzălești, Merei, Smeeni și Tisău.

Buzoienii pot admira brazi de nuntă frumos ornamentați din zona Bisoca, pe care locuitorii încă îi mai confecționează dar și o colecție de batiste de nuntă de la Brădeanu, oglinda de mireasă, fața de masă „de ținere”, plosca pentru țuică a vorniceilor, dar și fotografii vechi cu nuntași de la Tisău și Smeeni. Nu lipsește nici lada de zestre de la Cernătești, împreună cu o copie a unei foi de „dotă” din 1956.

Poveștile de iubire din satul buzoian sunt completate de scrisori de dragoste de pe front, o emoționantă corespondență din timpul celui de-al doilea război mondial, între Leonte Călin și soția sa Joița (Genica), locuitori ai satului Tisău.

Nu ultimul rând, expoziția prezintă patru frumoase povești de dragoste selectate de specialiștii de la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”. Este vorba despre două balade închinate haiducilor Gheorghelaș și Năchită și iubitelor lor ce și-au sacrificat viața în haiducie alături de ei, legenda dealului Istrița, cu frumoasa poveste de dragoste dintre fata împăratului Carpat și Făt-Frumos, precum și povestea de dragoste dintre turcul Manaf ce a devenit creștin din dragoste pentru Maria, fata preotului din Greceanca (Breaza).