Gărdurarița, o plantă extrem de rară în lume și care în România se găsește doar în Rezervația Naturală Vulcanii Noroioși, din județul Buzău, a fost și ea afectată de seceta extremă.
O spun specialiștii Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care au constatat că planta, regăsită pe o arie relativ restrânsă de jur-împrejurul Vulcanilor Noroioşi, a avut de suferit din cauza secetei pedologice din ultimii ani, care a culminat cu temperaturile severe înregistrate în ultimele luni. Analizele din teren au arătat, însă, că gărdurațița nu a fost afectată de uscăciune.
Totuși, pentru a proteja această plantă, specialiștii au impus mai multe măsuri, cum ar îndepărtarea porțiunilor uscate, pentru a fi stimulată regenerarea Gărdurariței, dar și interzicerea pășunatului în zona în care se găsește specia.
Gărdurariţa este o plantă originară din Asia, fiind întâlnită în țară doar în zona Vulcanilor Noroioși. Din acest motiv, această plantă este o specie protejată în România.
Arbustul are densitate mică, dar este bine reprezentat în zona Vulcanilor Noroioși și realizează împreună cu alte plante, precum colilia, pirul stepic, iarba de sadină, soschiul, ruşcuţa de primăvară, o comunitate vegetală caracteristică numai acestor locuri. Specialiștii estimează că habitatul acestei comunități de plante, în care se găsește și Gărdurarița, ocupă o suprafaţă de aproape 2-5 hectare, în jurul Vulcanilor Noroioşi.
Rezervația naturală Vulcanii Noroioși se întinde pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, ocupând o suprafață semnificativă: 18,8 hectare la Pâclele Mari și 13,23 hectare la Pâclele Mici.