În grădinile din judeţul Buzău şi-au făcut apariţia primii ghiocei. Temperaturile ridicate de pe parcursul iernii, dar mai ales din ultimele zile, au grăbit înflorirea plantelor cu o lună mai devreme.
Specialiştii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău spun că această înflorire timpurie a ghioceilor nu este însă deloc un semn bun. În lipsa zăpezii și a gerului pe o perioadă mai îndelungată, plantele nu au mai stat în repaus și au înflorit mult mai devreme faţă de perioada lor normală.
Tot ca urmare a valorilor termice nefiresc de ridicate, în perioada următoare există posibilitatea ca şi pomii fructiferi să înflorească, fenomen care ar putea produce pagube serioase în livezi. Reprezentanții Băncii de Gene din Buzău spun că anumite specii de pomi fructiferi, cum ar fi cireşul, piersicul, caisul şi chiar prunul înfloresc devreme, iar dacă dacă au flori de acum, acestea sunt expuse îngheţului târziu și brumelor de primăvară, care ar afectat semnificativ producția.
Specialiștii Băncii de Gene sunt de părere că toate aceste dezechilibre climatice sunt foarte periculoase, atât pentru flori, cât și pentru pomi, pentru că plantele nu mai au perioade de refacere vegetală.