Încă un pas pentru includerea închisorii din Rm. Sărat în patrimoniul UNESCO!

de Stiri Buzau Media

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, una dintre cele mai temute închisori comuniste din România, este tot mai aproape de includerea în patrimoniul UNESCO.

La aproape trei luni de când Ministerul Culturii a început demersurile pentru realizarea dosarului de recunoaștere internațională, fosta închisoare a fost înscrisă pe lista cu obiectivele propuse de România pentru a fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest demers este, însă, doar prima etapă a întregului proces.

Ulterior, va avea loc o evaluare pe baza criteriilor stabilite de UNESCO pentru patrimoniu și o prezentare detaliată a valorii istorice și culturale a clădirii fostei pușcării. În cazul în care candidatura este acceptată, clădirea devine oficial recunoscută ca parte a patrimoniului mondial și va fi protejată și conservată în conformitate cu standardele internaționale stabilite de UNESCO.

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, locul în care au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu și alți membri marcanți ai partidelor istorice, va fi transformată în Memorialul “Închisoarea Tăcerii” și Centru Educațional, printr-un proiect de restaurare și punere în valoare cu bani europeni, în valoarea de aproape 9 milioane euro. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost înființată în octombrie 1901. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri ai partidelor politice, foști miniștri din guvernul Ion Antonescu, precum și clerici greco-catolici şi romano-catolici. Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.