O plantă care înflorește o singură zi pe an, aclimatizată la Buzău!

de Stiri Buzau Media

O nouă realizare de răsunet a cercetătorilor de la Banca de Gene din Buzău. Ei au reușit să aclimatizeze în România o plantă unică, ce înflorește o singură zi pe an: cistus ladanifer, cunoscută sub denumiri precum labdanum, cistus, rock rose (trandafir de rocă).

Întâlnită din nordul Africii şi până în Peninsulă Iberică sau sudul Franţei, pe alocuri în Maroc, Algeria şi sudul Spaniei, provincia Malaga, labdanum este un arbust decorativ, pentru că îşi menţine foliajul verde şi peste iarnă. Planta poate atinge până la 2 – 2,5 metri și este folosit, drept décor, în parcuri, ca un gard viu.

Potrivit cercetătorilor buzoieni, labdanum se poate dezvolta în pădurile de pin, crânguri şi în zone mai uscate precum dealurile granitice. Seminţele plantei pot fi măcinate şi amestecate cu alte făinuri pentru a fi utilizate la prepararea diverselor produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie. De asemenea, labdanum poate fi consumată în stare crudă sau adăugată ca potenţiator de aromă în diverse produse de patiserie, îngheţată ori gume de mestecat.

Planta poate fi utilizată și în industria medicală, fiind cunoscută încă din antichitate pentru că tratează arsurile și bolile de stomac. Pe lângă proprietăţile medicinale, labdanumul este un ingredient important folosit în producerea Sfântului şi Marelui Mir.

Virtuţile acestei plante sunt însă strâns legate de arta parfumeriei, fiind un ingredient cheie în compoziţia celui mai vechi parfum din lume, pe nume Kyphi, egiptenii denumindu-l şi “Lacrimile zeiţei Osiris. În prezent, extractul de labdanum se regăseşte cu precădere în parfumurile din categoria Chypre, ambrate, orientale sau cele în care predomină acorduri de piele, fiind apreciat atât de marile case de designeri, cât şi de brandurile de nişă, independente sau de parfumierii artizanali.