Simbol al comunei Mărăcineni, ceapa de apă a fost sărbătorită,
duminică, în cadrul unui eveniment plin de arome, culoare și multă
voie bună. Este vorba despre prima ediție a Festivalului Cepei de Apă,
sărbătoare dedicată grădinarilor locali și a unei tradiții de peste
trei secole.
Festivalul a reunit nu doar producătorii din zonă, ci și sute de
vizitatori din județul Buzău, dar și din București, Vrancea sau
Brăila, care au venit să cumpere ceapă roșie de apă, un brand déjà
celebru în toată țara. Zeci de standuri au fost amenajate, în satul
Căpățânești, pentru producătorii și legumicultorii din comună, care au
scos la vânzare vestita ceapă de Buzău la un preț special: 4 lei/kg.
Într-o atmosferă caldă, de toamnă, vizitatorii au fost ispitiți să
guste din cea mai mare tocăniță de ceapă de apă, dar și să asculte
poveștile pline de talc ale cultivatorilor. Printre participanți s-au
numărat și câțiva invitați speciali: cercetătorul Costel Vânătoru,
directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, președintele
interimar al Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre și deputații
Romeo Lungu și Petre Emanoil Neagu.
Potrivit vechilor cronici și documente agricole, ceapa roșie de apă de
Mărăcineni are o istorie de aproape 350 de ani, timp în care și-a
construit o celebritate incontenstabilă, care a depășit și granițele
țării. Este și motivul pentru care ceapa de apă ar putea deveni al
treilea produs buzoian certificat European, după cârnații de Pleșcoi
și babicul de Buzău. În prezent, România are 13 produse recunoscute la
nivel european, dintre care 11 au obținut statutul de IGP sau DOP.