Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău are o nouă tomată-vedetă. Este
vorba despre roșia Chihlimbar, care a fost aleasă cea mai gustoasă
tomată, la concursul de degustare, organizat de stațiunea buzoiană, la
începutul lunii august.
La ediția din acest an a concursului, participanții au avut de
degustat 20 soiuri de tomate de forme și culori felurite, de la galben
și roșu, până la violet și portocaliu chihlimbar. Pentru a desemna cea
mai gustoasă roșie, ei au trebuit să încerce toate tipurile expuse și
să le departajeze prin note. Cei prezenți au notat forma, culoarea,
aroma și aciditatea, caracteristici care să-i ajute cercetătorii să
decidă care sunt cele mai savuroase soiuri.
La final, cele mai multe voturi a primit roșia Chihlimbar, un soi de
vară-toamnă, cultivat în câmp. Ceea ce o face specială este culoarea
postocalie, de chihlimbar, și gustul dulce. Aceste tomate au o
greutate medie de peste 200 de grame, o singură plantă având o
producție de peste 2,5 kilograme.
La concursul de degustare de anul trecut, de la Stațiunea de Cercetare
Legumicolă Buzău, cele mai multe voturi le-a primit un alt soi
deosebit de gustos, Andrada, cunoscut ca și Inimă de Bou.

