Roșiile „Inimă de Bou”, pe cale de disparție în piețele din Buzău!

de Stiri Buzau Media

Roșiile „Inimă de Bou”, care altădată umpleau tarabele piețelor din județul Buzău, sunt pe cale de dispariție.

Mulți legumicultori din județ au renunțat să mai cultive acest soi tradiţional, chiar dacă este extrem de productiv și gustos deoarece nu este deloc rezistent și se strică în câteva zile. În ultima vreme, agricultorii buzoieni s-au orientat către alte soiuri, îmbunătățite genetic, care deși nu au același gust, pot fi etalate pe tarebe săptămâni întregi.

Tot mai igonorată de producători, roșia „Inimă de Bou” este, însă, păstrată cu sfințenie la Banca de Resurse Vegetale Genetice din Buzău, fiind una dintre cele peste 3.000 de soiuri de tomate care se regăsesc în colecţia unității.

Spre deosebire de legumicultorii buzoieni, care s-au orientat către hibrizi de roșii, acest brand a fost preluat și cultivat cu success în străinătate, în principal, de către Italia, dar și de producătorii Bulgaria, unde se găsește sub numele de „Inimă de bivol”.