Se reia construția Canalului Siret-Bărăgan, care ar putea asigura irigarea terenurilor agricole din Buzău!

de Stiri Buzau Media

Vești așteptate de mult timp de către fermierii buzoieni, care se confruntă în această primăvară cu o secetă extremă. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat reluarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan, un proiect de infrastructură major, început în 1986 și esențial pentru irigarea unor mari suprafețe de terenuri agricole din sud-estul țării, zonă expusă, deseori, unor perioade de secetă.

Potrivit lui Florin Barbu, lucrările la Canalul Siret-Bărăgan vor începe în luna septembrie pe un segment de aproximativ 33 de kilometri. Proiectul are deja aprobate studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, fiind lansată și licitația pentru execuția lucrărilor. Canalul ar urma să aibă o lungime totală de 198 de kilometric, iar construcția sa va aduce beneficii economice importante, asigurând apa necesară pentru irigații, inclusiv în județul Buzău.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a mai anunțat că fermierii din județele Buzău, Galați și Vrancea, care au fost afectați în această primăvară de secetă, vor primi despăgubiri de la stat. “Sunt anumite zone afectate de secetă şi deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galaţi şi Vrancea, unde sunt suprafeţe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat. Se aşteaptă de la prefecturi constituirea comitetului de situaţii de urgenţă, pentru, ca împreună cu direcţiile agricole şi cu celelalte instituţii implicate, să se întocmească procesele verbale de secetă. Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri, pentru că aşa trebuie să alocăm în perioada în care fermierii o duc greu şi pe perioada de secetă”, a declarat ministrul Agriculturii.