Un noi soi de roșie rezistent la secetă, aclimatizat la Buzău!

de Stiri Buzau Media

Seceta tot mai acută produce, an de an, pagube mari pe câmpuri și în grădinile legumicultorilor. Este și motivul pentru care cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău testează în sol arid, mai multe plante pentru a vedea care sunt cele mai rezistente la secetă extremă.

Ani de-a rândul, soiuri de tomate, dar și de ardei sau vinete au fost testate de către cercetătorii legumicoli la Dăbuleni, iar acum răsaduri din acestea pot fi achiziționate direct de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Printre legumele rezistente la secetă, testate deja, se regăsesc tomatele Darsirius, ardeiul Arum și tomatele Cristinica.

Recent, cercetătorii de la Banca de Gene din Buzău au reușit să aclimatizeze un alt tip de roșie rezistentă la arșiță. Tomata a fost botezată „Matilda” și, deși, a fost adusă din Peru, s-a adaptat bine în România. Supranumită și roșia cu țepi sau roșia sălbatică, leguma are gust de zmeură, crește repede și nu are nevoie de foarte multă apă.

Roșia „Matilda” seamănă cu o castană, iar când se coace, coaja groasă se sparge, lăsând să iasă la iveală fructul, mic și roșu. Deși se dezvoltă în condiții de secetă, această tomată are un mare atu: are un conținut mare de fructoză.