Hotărâre de Guvern: Țintă de 3.000 de studenți voluntari în lupta cu pandemia, care vor primi 2500 lei, cazare și masă gratuite

de Stiri Buzau Media

Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru, a anunțat, joi seară, împreună cu secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, că a fost adoptată hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

Una dintre cele mai importante prevederi adoptate joi face referire la recrutarea a 3000 de voluntari din rândul celor 20.000 de absolvenți de Medicină sau rezidenți.

În fiecare lună, autoritățile se așteaptă la o activitate de 120 de ore pentru fiecare voluntar care va primi:

  • suma de 2500 lei;
  • voluntarii care vor fi repartizați în spitale din alte județe decât cele unde studiază sau au domiciliul vor primi în plus cazare și mese gratuite;

Acte normative adoptate de Guvern, anunțate de Ionel Dancă:

  • Suplimentarea bugetului alocat programului de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19, un program derulat prin Ministerul Economiei cu suma de 500 de milioane de euro, astfel încât să fie acoperite toate solicitările puse în cadrul acestui program de un număr de peste 22.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Programul de 1 miliard de euro devine programul de 1,5 miliarde de euro;
  • A fost adoptat memorandumul pentru instituirea schemei de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de companiile din domeniul Horeca, industria ospitalității și agențiilor de turism în cuantum de 20% din volumul cifrei de afaceri a facturilor înregistrate în 2020 față de 2019.

Principalele prevederi ale HG adoptate privind prelungirea stării de alertă, anunțate de Raed Arafat:

  • S-a ținut seamă de hotărârile propuse în CNSU 54/2020 care a avut loc astăzi, după masă. Se propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile începând cu 14 noiembrie 2020. Măsurile (…) sunt pe fond similare cu cele anterioare. Dacă vă aduceți aminte au fost luate unele măsuri, ele rămân în vigoare. Au fost propuse aceleași măsuri de protecție sanitară în timpul procesului electoral pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie.
  • Se redeschid punctele de frontieră Oancea cu Republica Moldova și la Republica cu frontiera sârbă cu județul Caraș Severin.
  • S-au stabilit regulile de organizare a Zilei Naționale de 1 Decembrie și de protecție sanitară pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, prin vânători comune la care pot participa cel mult 20 de persoane.
  • Se elimină sintagma piețe mixte și volante din categoria tipurilor de piețe care au activitatea suspendată și se permite organizarea piețelor volante care pot fi organizate în zone publice deschise.
  • Ordonanța în primă lectură: Acordarea drepturilor de liberă practică temporară ai medicilor absolvenți de Medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire în rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntăm cu SARS-Cov-2 astfel încât să lucreze sub supraveghere și să asiste în sălile unde sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19.
  • În colaborare cu Consiliul Rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în Medicină și asistență medicală generală și asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat unde studenții pot participa la procesul de îngrijire al bolnavilor pe bază de recrutare ca voluntar unde vor fi repartizați și vor semna contracte de voluntariat cu ISU din județele unde vor fi repartizați și vor lucra sub coordonarea persoanei desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se așteaptă o activitate de 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni voluntarul va primi un premiu în valoare de 2500 lei, iar cei care vor fi în alte localități ale centrelor universitare unde studiază sau localitățile de domiciliu vor primi o diurnă plus cazarea și masa gratuite din partea autorităților sau a unităților sanitare unde vor activa. Sunt măsuri extrem de importante astfel încât să creștem capacitatea sistemului sanitar. Studenții vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alături de asistenți și medici și țintim în prima fază din 20.000 posibili voluntari țintim recrutarea a 3000 de voluntari în primă fază.