Constantin Toma: INFORMARE!

de Stiri Buzau Media
Dragi buzoieni, Ieri, 21 noiembrie 2023, a avut loc la sediul Primăriei Buzău, o conferință națională, cu titlul ,,Impactul economiei circulare asupra sectorului apei din România”, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, Asociația Română a Apei și Primăria Municipiului Buzău.
Au fost prezenți domnul Laszlo Borbely, Consilier de stat, doamna Roxana Mînzatu, Secretar de stat, domnul Ilie Vlaicu, Președintele Asociației Române a Apei, domnii Nicola Saporiti și Cristian Nacu, din partea Băncii Mondiale, doamna Simina Lakatos, Președintele Institutului pentru Cercetări în Economia Circulară și Mediu ,,Ernest Lupan”, Cluj Napoca, precum și directori generali ai Companiilor de apă din regiunea noastră și specialiști în domeniul apei și mediului, de la nivel central și local. Prin inițiativele promovate consecvent în domeniul tranziției la economia circulară, municipiul Buzău devine ceea ce și-a propus, adică ,,centrul național al economiei circulare”.
Avansăm cu proiectul pilot privind utilizarea celor 10 milioane de metri cubi de apă uzată, tratată, pentru posibila irigare a 25.000 de hectare în sudul orașului nostru. De asemenea, Compania de Apă are o mulțime de proiecte pentru reducerea pierderilor de apă, având deja cel mai mic coeficient de pierderi dintre toate companiile de apă din România. Extindem școlile verzi, după modelul Școlii Gimnaziale Nr. 11 Buzău, prin programele de finanțare europeană, utilizând toată apa de ploaie pentru irigarea spațiilor verzi și ca apă menajeră.
Municipiul Buzău este prima Unitate Administrativ-Teritorială din România, care a adoptat o ,,Strategie pentru tranziția la economia circulară”, printr-o Hotărâre de Consiliu Local Municipal, respectiv HCLM 166/20.07.2020, cu doi ani înainte ca Guvernul României să adopte o Hotărâre de Guvern, angajându-se ferm pentru tranziția de la economia liniară la economia circulară.