Județul Buzău are de astăzi un nou cetățean de onoare. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a propus iar consilierii au fost de acord, iar inițiatorul proiectului Geoparcul Ținutului Buzăului, profesorul Alexandru Andrășanu, lector dr. ing. la Facultatea de Geologie și Geofizică București a primit astăzi într-un cadru festiv placheta și diploma prin care îi sunt recunoscute meritele pentru promovarea județului nostru atât în țară cât și peste hotare.
„Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați acordat-o. Mă obligă de-acum să fac, eu și echipa de tineri alături de care lucrez, și mai mult pentru Geoparcul Ținutul Buzăului. Ținta următoare este de a convinge UNESCO să cuprindă Ținutul Buzăului în rețeaua internațională a geoparcurilor. La origini sunt vecin cu dvs, sunt din comuna Sudiți, județul Ialomița. Aveam ceva rude la Buzău din partea bunicii. Dar m-am îndrăgostit de aceste locuri ca profesor de geologie, când am venit alături de studenți, în practică, pe Valea Slănicului. Deci, pornin de la roci, am descoperit frumusețile locului, dar și oamenii cu tradițiile lor. Rolul Geoparcului este de a prezerva aceste tradiții, dar a șe și valorifica”, a spus Alexandru Andrășanu, care pe lângă catedra de la Facultatea de geologie este expert şi evaluator UNESCO„, a precizat Alexandru Andrășanu, care este expert şi evaluator UNESCO.
Șeful CJ Buzău, Emanoil Neagu, a precizat că a fost puternic impresionat de faptul că unii oameni, deși nu sunt buzoieni, fac enorm pentru acest județ, și astfel a luat decizia să propună desemnarea titlului de cetățean de onoare profesorului Alexandru Andrășanu.
„Am participat recent la Muzeul Țăranului Român la o expoziție dedicată Geoparcului Ținutul Buzăului care reunește 18 comune din județul Buzău. Ce am văzut acolo, câte de frumos și profesionist a fost prezentat Buzăul, m-a emoționat și rușinat în același timp. Rușinat de cât de puțin facem noi buzoienii pentru acest județ și cât de multe am putea face. Am descoperit că în țara asta încă mai sunt oameni care iubesc ce patos România”, a precizat Neagu.
„Noi, buzoienii, ne mândrim și suntem onorați să beneficiem de experiența unui expert UNESCO în promovarea județului Buzău!„, a scris ulterior pe pagina sa de Facebook pre;edintele Consiliului Județean Buzău.
„Cu o carte de vizită impresionantă ca pregătire profesională, activitate și inițiative de valorificare și recunoaștere internațională a potențialului natural al României, profesorul Andrășanu Alexandru a devenit un prieten implicat în promovarea Județului Buzău. Astfel, în 2006 a fost realizat un parteneriat între Universitatea București și Consiliul Județean Buzău având ca scop crearea Geoparcului „Ținutul Buzăului” ca instrument de asigurare a conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din Județul Buzău – comunele Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăești, Cănești, Chiliile, Colți, Cozieni, Lăpătari, Mînzălești, Odăile, Sărulești, Scorțoasa, Valea Salciei și Vintilă Vodă (totalizând o suprafață de 92.609 ha și o populație de aproximativ 4.300 locuitori).Inițiativa și suportul tehnic de
specialitate fost asigurat de domnul Alexandru Andrășanu și echipa sa, cu atât mai mult cu cât deja reușise obținerea recunoașterii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului ca Geoparc UNESCO. În 2007 s-a constituit ADI „Ținutul Buzăului” ca participant instituțional în acest proiect, asociație la care Consiliul Județean Buzău este membru fondator.Tenacitatea și pasiunea pentru potențialul natural descoperit în Județul Buzău îl caracterizează pe profesorul Alexandru Andrășanu iar contribuția sa în toți acești ani la elaborarea documentației, la
familiarizarea comunității naționale cu aria naturală „Ținutul Buzăului” sunt tot atâtea argumente care îl califică pentru recunoașterea sa ca cetățean de onoare al județului Buzău”.
Au fost inițiate și realizate numeroase proiecte dedicate Ținutului Buzăului, s-au creat centrele de vizitare „Timpul Omului” (comuna Mînzălești), „Șapte locuri de poveste” (comuna Lopătari) și se derulează, în prezent, proiectul „Educație de Senzație”, din cadrul programului ”Țara lui Andrei”. Sunt demarate activitățile de amenajare a unor trasee tematice dedicate vulcanilor, sării, chihlimbarului, așezărilor rupestre de la Aluniș – Bozioru, trasee ce vor permite turiștilor să descopere valorile din cele 18 comune ale Ținutului
Buzăului și să conecteze geoparcul cu zonele învecinate: Buzău, Zona Istrița, Valea Buzăului, Siriu, Vrancea. De asemenea, vor fi amenajate centrele de vizitare în comunele de intrare în geoparc, precum și Centrul de educație și formare ”Dan Manoleli”, în comuna Mînzălești.
În perioada 26 aprilie – 25 iunie 2017 are loc la Muzeul Național al Țăranului Român, expoziția Ținutul Buzăului. În ultimii trei ani, între Muzeul Țăranului Român și ADI Geoparcul Ținutul Buzăului s-a REALIZAT o relație specială, mijlocită de domnul Alexandru Andrășanu. Ea a fost posibilă printr-un proiect ambițios menit să propulseze Ținutul Buzăului în rândul siturilor protejate de tip geoparc.
Pe 11 mai va avea loc un atelier de lucru la care domnul Alexandru Andrășanu va conferenția despre Geoparcurile Internaționale UNESCO, despre calitățile ce îndreptățesc Ținutul Buzăului să aspire la acest statut și despre șansa acestuia de a deveni sit UNESCO, propunând o călătorie în timp, în istoria vulcanilor, a dinozaurilor, a chihlimbarului, a sării, dar și o incursiune în viața și tradițiile localnicilor din Țara Hațegului și din Ținutul Buzăului.
Este o poveste despre felul în care îmbinarea științelor cu arta, educația și interpretarea patrimoniului a născut un nou concept de dezvoltare, o rețea globală de teritorii unice și un nou program UNESCO.
Ca urmare, susțin acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Buzău domnului Alexandru Andreșanu”, a precizat Presedintele Consiliului Judetean Buzau în expunerea de motive privind acordarea titlului de cetățean de onoare.